Kilátásba helyezte lemondását szerdán Peter Robinson észak-írországi kormányfő, miután kiderült, hogy az utóbbi években igen sok korábbi súlyos terrorcselekmény gyanúsítottjának gyakorlatilag büntetlenséget garantált a brit kormány az északír megbékélés érdekében.

A protestáns-katolikus hatalommegosztáson alapuló északír önkormányzatiság összeomlásával fenyegető ügy előző nap robbant ki, amikor az egyik leghírhedtebb londoni merénylet fő gyanúsítottja szabadon távozhatott a londoni központi büntetőbíróságról.

A brit vádhatóság gyanúja szerint a 62 éves John Downey a tettese a londoni Hyde Parkban 1982-ben elkövetett pokolgépes merényletnek, amelyben négy brit katona vesztette életét. A merénylet az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) akkori nagy-britanniai terrorhadjáratának része volt.

Downeyt három éve vették őrizetbe Londonban, ám az ellene folyó büntetőpert az eljáró bíró most beszüntette, miután kiderült, hogy a gyanúsított 2007-ben amnesztiát garantáló levelet kapott a brit kormánytól.

Az üggyel kapcsolatban fény derült arra is, hogy a rendezési folyamat kezdete óta az IRA összesen 187, szintén terrorcselekményekkel gyanúsított tagja kapott hasonló leveleket.

Peter Robinson északír kormányfő, aki a protestáns britpárti Demokratikus Unionista Pártot (DUP) képviseli a katolikus Sinn Féinnel közös kormánykoalícióban, szerdán közölte: lemond, ha nem indul bírósági felülvizsgálat e büntetlenséget garantáló levelek ügyében. Robinson kijelentette: a DUP soha nem lépett volna kormánykoalícióra az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féinnel, ha tud az IRA-gyanúsítottaknak adott titkos amnesztiaígéretekről.

Az északír kormány vezetője követelte ezeknek a garanciáknak a visszavonását, és annak nyilvánosságra hozatalát, hogy milyen terrorcselekmények elkövetői kaptak ilyen garanciákat.

David Cameron brit miniszterelnök szerdán a londoni alsóházban elismerte, hogy legalábbis a Hyde Park-i merénylet gyanúsítottja esetében “rettenetes hiba” történt.

Az IRA három évtizedes, háromezer emberéletet kioltó terrorhadjáratát a történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le.

A megbékélési folyamat sikerét jelzi, hogy jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a DUP és a Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Ha Robinson lemond és az ügy miatt felbomlik a belfasti egységkormány, az a rendezés eddigi eredményeit is veszélybe sodorhatja.