Nyíregyházán egymás mellé rakták az önkormányzat eredményeit népszerűsítő plakátokat és a választáson induló jelöltek plakátjait, a Kúria döntése szerint ez sérti a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, és eltiltotta a további jogsértéstől a várost. Az önkormányzat hibásnak tartja a döntést és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a nyíregyházi önkormányzat a Kúria múlt heti döntése miatt, amely plakátkampánya miatt elmarasztalta a helyhatóságot.

A Kúria pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát megváltoztatva kimondta, hogy sérti a jelöltek, jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét a nyíregyházi önkormányzat eredményeit népszerűsítő plakátoknak az országgyűlési képviselő-választáson induló jelölt kampányplakátjai mellé helyezése, valamint az önkormányzati lapban közzétett cikkek, hirdetések. A Kúria döntése eltiltja a további jogsértéstől a nyíregyházi önkormányzatot.

Rendes Sándor városházi szóvivő erre reagálva a megyei napilapnak elmondta, a Kúria döntése néhány plakátra vonatkozott, amelyeket már bevontak és más helyre helyeztek át. Annak, hogy a belvárosban egymás mellé kerültek az önkormányzat eredményeit bemutató plakátok és az egyik országgyűlési képviselőjelölt plakátjai, az az oka, hogy ezeken a frekventált helyeken korlátozott a plakáthely – magyarázta a szóvivő. Hozzátette: az önkormányzat eredményeit bemutató plakátkampány semmilyen módon nem kapcsolódik más hirdetésekhez, ráadásul az önkormányzati plakátkampány februárban indult és április végéig tart.

A Kúria határozatára utalva Rendes Sándor azt mondta, az önkormányzat jóhiszeműen járt el, és tájékoztatási kötelezettségének tett eleget a plakátok útján. Ezeken a felületeken nem politikai üzenetek szerepelnek, hanem Nyíregyháza tényszerű eredményei az elmúlt négy esztendőből. “A Kúria – véleményünk szerint hibás – döntése minden nyíregyházit sért, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulunk a döntés semmissé nyilvánításának ügyében.” – mondta.