Az ukrán legfelsőbb bíróság hétfőn bűncselekmény hiányában lezárta az úgynevezett “gázügyet”, amely miatt Julija Timosenkót korábban hét év börtönbüntetésre ítélték, s amelyből a volt kormányfő 2,5 évet töltött le.

Ügyvédje, Szerhij Vlaszenko tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a bíróság rehabilitálta Julija Timosenkót, akit hivatali visszaélés vádjával ítéltek el 2011 októberében az orosz-ukrán gázárról Moszkvában kötött megállapodás miatt.

Arra a kérdésre, hogy eszerint nincs felelőse annak, hogy Ukrajna kedvezőtlenül magas áron kapja Oroszországtól a földgázt, Vlaszenko kijelentette, hogy nem Ukrajna kapja a legmagasabb áron a gázt Európában. Hozzátette ugyanakkor, hogy igazat ad Arszenyij Jacenyuk kormányfőnek abban, hogy az Ukrajnának szabott mostani orosz földgázár politikailag motivált.

A kijevi Pecserszk kerületi bíróság 2011. október 11-én ítélte hét év börtönbüntetésre hivatali visszaélés vádjával Timosenkót, amiért a 2009-ben miniszterelnökként aláírta a később, Viktor Janukovics elnökké választása után Kijev számára előnytelennek ítélt orosz-ukrán gázmegállapodás miatt. 2011 decemberében a kijevi előzetes fogdából a Harkiv melletti kacsanyivi női börtönbe szállították, onnan gerincbántalmai miatt 2012.május 9-én átszállították a harkivi vasutas kórházba, ahol rabként kezelték. 

2014. február 22-én a parlament nagy többséggel elfogadott határozata alapján szabadon engedték.