110 Ft-os jegyár miatt végül 14.480 Ft-os bírság, rosszul kiállított menetjegyek, dühös utasok – egyre több olyan fogyasztói kérelem érkezik a Budapesti Békéltető Testülethez, amely vasúti szolgáltatással kapcsolatos. Pedig a büntetés elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, hiszen ez még nem kerül semmibe, ugyanez már nem igaz az akár több tízezer forintos bírság esetében. Ha már megtörtént a baj, akkor sem érdemes a pótdíjazást félvállról venni: amennyiben jogosnak tartjuk, fizessük be, mert annak összege csak tovább gyűlik és gyűlik. Amennyiben pedig vitatjuk, éljünk írásos panasszal és elutasítás esetén indítsunk békéltető testületi eljárást – maga a Kúria mondta ki jogerős ítéletében ennek lehetőségét a MÁV-START Zrt-vel szemben.

A Budapesti Békéltető Testülethez fordult nemrég kérelmével az a fogyasztó, aki 90 %-os nyugdíjas kedvezményre volt jogosult és rendelkezett az ehhez szükséges utazási utalvánnyal, mégis bírságot kapott. Az ok: a pénztáros javaslatára igénybe vette Budapest bérletét, így a közigazgatási határ utolsó határállomásától szólt csak a kedvezményes kiegészítő jegye. A kalauz pedig kérte a bérlet felmutatását is, amely viszont nem volt nála. Jóhiszeműen bízott a kapott tájékoztatásban: a jegypénztárban a bérletét, utazási igazolványát megvizsgálták, az alapján állították ki a csatlakozó menetjegyet, az utalványába pedig be is pecsételték az utazás időpontját. Mindezek ellenére 8000 Ft-os büntetést kapott: az üzletszabályzat szerint a bérletet mégis fel kellett volna mutatnia. A pótdíjat végül nem fizette be, amely időközben 14.480 Ft-os összegre duzzadt. Ha nem fogadja meg a jegypénztárban kapott tanácsot, minderre nem kerül sor: utazási utalványával kérhette volna a 90 %-os menetjegy kiállítását az egész útszakaszra, amelynek az ára szintén 110 Ft és a pótdíj is elmarad. Tanulság: mindig járjunk utána annak, hogy helyes információt kaptunk-e az adott kedvezmény feltételeire vonatkozóan és inkább kérdezzünk rá azért, hogy ne forduljon elő hasonló eset.

Hasonlóan járt az a fogyasztó is, aki menettérti jegyet kért, mégis egy útra szóló menetjegyet adtak neki, ezt pedig csak két nappal később látta természetesen a legrosszabb pillanatban – jegyellenőrzéskor. Az eredetileg kapott 10.520 Ft-os büntetést azonban nem fogadta el és kitart igaza mellett: hisz az oda-visszaúti jegy árát megfizette. A fenti esetet is könnyen elkerülhetjük, ha oda figyelünk és rögtön a vásárlásnál ellenőrizzük, hogy azt kaptuk-e, amit kértünk. A legfontosabb, hogy az utazási dátum, az érvénytartam, a kiindulási és a célállomás helyes legyen, a megfelelő egy útra szóló vagy menettérti jegyet állítsák ki a kívánságuk szerint, illetve tájékozódjunk arról, hogy a kiszemelt szerelvény pótjegyköteles-e. Utóbbi esetében még mindig gyakran fordulnak hozzánk az utasok, mert nincsenek tisztában vele, hogy a gyorsvonatokra is általában már pótjegy váltása kötelező. Tájékozódjunk ezért erről a menetrendben. Ez akkor is igaz, ha esetleg kerékpárt, élőállatot, poggyászt viszünk magunkkal vagy például valamilyen kedvezményt veszünk igénybe, ezekre ugyanis speciális előírások és további feltételek vonatkoznak és egyéb papírok meglétét követelhetik – amelyek hiánya ismét pótdíjazásra adhat okot. Mindezeket mindig mondjuk el a pénztárban: ha például csupán egy útra szóló jegyet kérünk adott városból a célállomásra, akkor ezt is állítják ki csak. A további feltételekről, kedvezmények igénybe vételének szándékáról az utasnak kell tájékoztatást adnia és azokra való jogosultságát igazolnia.

Mit csináljunk, ha a baj már megtörtént és büntetést kaptunk?

Ha mégis büntetést kaptunk a vasúton, mindig tudakozódjunk rögtön a rendelkezésre álló lehetőségeinkről. Könnyen lehet, hogy a kiszabott pótdíj helyett annak csupán töredékét kell befizetni. A bérletét felmutatni nem tudó, pórul járt utas számára is lehetőség lett volna a jelenlegi üzletszabályzat szerint tizenöt napon belül bemutatni az okmányt és akkor a 8.000 Ft-os pótdíj helyett 1.300 Ft-os utólagos bemutatási díjat kellett volna kifizetni. Figyeljünk oda arra is, hogy ha nem foglalkozunk a bírsággal, annak összege később emelkedik. A nemtörődömség miatt ugyanis könnyen lehet, hogy a menetdíj árán, az eredeti pótdíj összegén (ami akár 8.000 Ft is lehet) felül később további 12.500 Ft-ot kell kifizetnünk: a gyakorlatban így lesz a fogyasztóknak pár száz forintos menetjegy miatt akár húszezer forintos nagyságrendű tartozása. Nem árt tudni: az eredeti bírság feletti további pótdíj összege akkor terhel csak bennünket, ha nem fizettük meg a büntetést harminc napon belül.

Amennyiben a büntetést vitatjuk, mindenképp írásban jelezzünk a vasúti társaságnál, ha pedig panaszunkat elutasítják, vegyük igénybe a békéltető testületek ingyenes, gyors eljárását a vita rendezésére. A Kúria is emellett foglalt állást nemrég – a MÁV-START Zrt-nek a Budapesti Békéltető Testülettel szembeni perében a Felperes keresetét elutasította és jogerős ítéletben mondta ki: a békéltető testületek eljárhatnak a vasúti személyszállítási szolgáltatásokból fakadó fogyasztói jogvitákkal kapcsolatos ügyekben.