Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére hétfőn folytathatja munkáját, a parlament így a jövő héten jóváhagyhatja a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodást, valamint tárgyalni kezdheti a földtörvény módosítását.

A Ház következő rendkívüli ülésének összehívását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte. A kereszténydemokrata politikus a kabinet nevében megfogalmazott javaslatában azt indítványozza, hogy a napirenden szerepeljen a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodás jóváhagyása.

Az Országgyűlés által korábban tárgyalni kezdett előterjesztés alapján az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar fél részére a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.

Semjén Zsolt javaslata alapján a sport-, valamint az adótörvények módosításának parlamenti tárgyalása is folytatódhat, továbbá a földtörvény Font Sándor (Fidesz) által csütörtökön kezdeményezett módosítását is megvitathatják a képviselők.

A miniszterelnök-helyettes levelében megjegyzi továbbá, hogy a “kormányzati célkitűzések függvényében” további rendkívüli ülésekre is sor kerülhet nyáron.