Több mint egy évvel azután, hogy Franciaországban megköttetett az első házasság egy azonos nemű pár két tagja között, mintegy tízezren vettek részt szombaton Párizsban a Meleg büszkeség nevű felvonuláson, a gyermekvállalás terén teljes jogegyenlőséget követelve a nem heteroszexuális házasságban élő nők számára.

A csaknem száz jogvédő egyesület szervezésében tartott megmozduláson a szakadó esőben a feldíszített teherautókból álló, karneváli hangulatú menet a Luxembourg-kerttől indulva a belváros utcáin áthaladva érkezett a République térre, ahol mindazonáltal idén jóval kevesebben voltak, mint a korábbi években.

A homoszexuálisokat képviselő szervezetek csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy a melegházasság tavalyi engedélyezése után a szocialista kormány az elmúlt évben nem teremtette meg a teljes a jogegyenlőséget a gyermekvállalás terén a nem heteroszexuális házasságban élő nők számára. A felvonulók ezért a mesterséges megtermékenyítés engedélyezését kérték a kormánytól a leszbikusok számára.

“Tavaly ünnepeltünk (a felvonuláson), szeptemberben megházasodtam. De idén úgy tűnik, hogy a kormány leblokkolt. Nem szeretném, hogy 15 évenként legyen előrelépés, és utána újabb 15 évet kelljen várni a következőre” – mondta az 50 éves Pascal.

A közelmúltban több olyan bírósági döntés is született, amelyben nem engedélyezték leszbikusoknak, hogy örökbe fogadják házastársuk mesterséges megtermékenyítéssel külföldön született gyermekét, miközben az új törvény engedélyezi az örökbefogadást az azonos nemű házaspárok számára. A tüntetők ezért új családjogi törvényt is követelnek.

A résztvevők a melegházasság engedélyezése körüli tavalyi közéleti vita nyomán a mindennapokban elszaporodott homofób incidensek ellen is tiltakoztak.

A kormány részéről idén senki nem vett részt a menetben, ott volt viszont Párizs áprilisban megválasztott új főpolgármestere, Anne Hidalgo, akinek kérésére idén először szivárványszínű zászlókkal díszítették fel a párizsi városházát. A szocialista városvezető egy interjúban elmondta, hogy hamarosan emléktáblát avat Bruno Lenoir és Jean Diot emlékére. Ők voltak az utolsó homoszexuálisok, akiket szexuális beállítottságuk miatt 1750-ben kivégeztek Franciaországban.

“Szerencsém van, hogy Párizsban élhetek, szerencsém van, hogy progresszív családba születtem. Amikor a közéleti személyiségek vállalják homoszexualitásukat, azzal időt nyerünk sok más ember számára” – mondta Párizs első női polgármestere, aki maga heteroszexuális, de négy helyettese – elődjéhez, Bertrand Delanoéhoz hasonlóan – nyíltan vállalja homoszexualitását.