2014. július 18-án kihirdették a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényt. A törvény 2014. július 26-án lép hatályba. A törvény a folyamatban lévő, csaknem tízezer devizaperes eljárás felfüggesztéséről is rendelkezik. Az Országos Bírói Tanács a július 22-i ülésén határozott ezen ügyek felfüggesztése soron kívüli intézéséről.

E törvény hatálya alá tartozó ügyek intézésével kapcsolatban az OBH a bírósági szervezetet érintő szükséges intézkedéseket előkészítette a megfelelő létszám biztosításához, valamint folyamatos intézkedés történik az ügyintézéshez szükséges tárgyi feltételek megteremtése érdekében is.

A törvény a folyamatban lévő, csaknem tízezer devizaperes eljárás felfüggesztéséről is rendelkezik. Az Országos Bírói Tanács a július 22-i ülésén határozott ezen ügyek felfüggesztése soron kívüli intézéséről. A döntést az a kivételesen indokolt eset tette szükségessé, hogy a Kúria jogegységi határozatának érvényre jutásáról soron kívül döntött a jogalkotó, illetve a határozattal elrendelt soronkívüliség a társadalom széles körét érintő ügyekre vonatkozik (a Magyar Nemzeti Bank 2013. év végi összesítése alapján a lakosság devizában nyilvántartott adósságállománya 4,3 milliárd Ft volt, és a devizahitel intézménye közvetve 480.000 családot, 1,5 millió embert érint). A soronkívüliség olyan ügyekre vonatkozik, amelyek a közérdek szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek a bankszektort érintő hatásuk miatt, közvetve az egész társadalomra és a gazdasági életre is kihatással vannak.

Az OBT döntés elősegíti ezen ügyek egységes és közel azonos határidőn belül történő intézését, amellyel elkerülhető a jogkereső állampolgárok, a fogyasztók bizonytalansága. A felfüggesztett ügyekben pedig a helyben szükséges igazgatási döntések gyorsan és hatékonyan meghozhatók lesznek.