A német kormány megvizsgálja a német állampolgárságú iszlamisták mozgási szabadsága korlátozásának lehetőségét, mert egyre többen utaznak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak radikális fegyveres csoportokhoz.

Német lapok keddi beszámolója szerint a belügyminisztérium és a tartományi kormányok szakértői azt vizsgálják, hogy miként lehetne bevonni olyan állampolgárok személyi igazolványát, akikkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy azért akarnak a Közel-Keletre utazni, hogy részt vegyenek a szíriai polgárháborúban, az iraki lázadásban vagy más fegyveres konfliktusban.

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) – a német belső elhárítás – tapasztalatai szerint a német iszlamisták Törökországon keresztül utaznak a válságövezetekbe, és a jelenlegi szabályok szerint a német állampolgárok különösebb ellenőrzés nélkül léphetnek be Törökországba személyi igazolvánnyal.
Arra nem tértek ki a híradások, hogy a bevont személyi igazolvány helyett kapnának-e más belföldi személyazonosító iratot az érintettek, és ha igen, milyet.

A Bundestag belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach szerint a radikális iszlamizmus elleni hatékony fellépés céljából szigorítani kell a Németországban tartózkodó külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályokat is. A konzervatív CDU politikusa szerint lehetővé kell tenni, hogy kiutasítsák az országból azokat a külföldieket, akiket bűncselekmény miatt legkevesebb egy év szabadságvesztésre ítélnek. Jelenleg csak három évet meghaladó szabadságvesztés büntetés esetén lehet automatikusan kiutasítani külföldieket Németországból.

A CDU-s politikus szerint a kiutasítás lehetőségét a vallási okokból elkövetett bűncselekmény miatt elmarasztalt külföldi állampolgárokra is ki kell terjeszteni, a büntetés mértékétől függetlenül.

A szintén CDU-s belügyminiszter, Thomas de Maiziere szerint egyelőre nem szükséges változtatni a külföldiekre vonatkozó szabályokon. A konzervatívokkal kormányzó szociáldemokratáknak (SPD) azonban ettől függetlenül bírálták a kezdeményezéseket. Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára szerint a konzervatívok a populizmus útjára léptek, és azt a látszatot keltik, mintha a hatóságoknak nem lenne lehetőségük fellépni a bűnelkövetőkkel szemben. Bírálták a CDU-t az ellenzéki Zöldek is, szerintük a konzervatívok csak hangulatot akarnak kelteni, és nincs igazi elképzelésük a szélsőséges iszlamizmus veszélye elleni védekezésről.

A BfV szerint eddig nagyjából négyszázan utaztak Németországból a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak a szíriai polgárháborúban részt vevő, illetve Irakban felkelést folytató radikális iszlamista fegyveres csoportokhoz. Többen már visszatértek, köztük 25 olyan személy lehet, akik harci tapasztalatokat gyűjtöttek.