Tíznapos elzárással kell számolnia annak, aki visszautasítja a biztonsági ellenőrzést a pekingi metróban, vagyis nem hajlandó a reptérihez hasonló átvilágításnak, fémdetektoros vizsgálatnak alávetni magát – jelentette a helyi média.

A kínai főváros közbiztonsági hivatala a turistaszezon csúcsához közeledve tovább szigorította az elmúlt hónapokban történt terrormerényletekre figyelemmel bevezetett óvintézkedéseket, és a legmagasabb szintű biztonsági ellenőrzést írta elő a földalattin, amelyet ebben az időszakban naponta körülbelül tízmillióan vesznek igénybe.

A Beijing News című lap értesülései szerint fegyveres rendőrök kutyákkal járőröznek a metróállomásokon, valamennyi hulladéktárolóra videokamera irányul, de a szemétgyűjtőket 15-20 percenként személyesen is ellenőrzik.

Egyelőre nyolc nagyobb metróállomáson van személyi és csomagvizsgálat, másutt csak a táskákat nézik meg. A lap úgy tudja, hogy idén több mint 120 utast állítottak elő, mert veszélyes tárgyat, eszközt találtak náluk. Több mint 30-an voltak olyanok, akik megtagadták az átvizsgálást és ezért büntetést kaptak.

Mivel a különösen csúcsidőszakban rendkívül zsúfolt metrón a biztonsági intézkedések a szokásosnál is nagyobb torlódásokat idéztek elő, a rendőrség azt ígérte, hogy több átvilágító berendezést és nagyobb személyzetet állítanak szolgálatba.

A beszámoló szerint a rendőrök arra készülnek, hogy civilben ál robbanószerkezeteket visznek be az állomásra, így tesztelve a biztonsági emberek éberségét. Akik fennakadnak a próbán, büntetésre számíthatnak. Pekingben 465 kilométernyi metróvonal van 235 állomással és 517 ellenőrzési ponttal.

A helyi hatóságok május végén jelentették be, hogy helikopterek rendszeres járőrözésével egészítik ki a város biztonsági felügyeletét. Az akkori közlés szerint öt helikopter nyolc légi útvonalon, naponta két-három alkalommal végez ellenőrző repüléseket, érintve a városi közlekedési csomópontokat, a kiemelt turisztikai látványosságokat, bevásárlóközpontokat, autópályákat és más forgalmas helyeket.

A szigorításokat azt követően vezették be, hogy az elmúlt hónapokban több véres merényletet követtek el az országban civilek ellen, tavaly októberben pedig a főváros központjában található Tienanmen téren egy városi terepjáró hajtott a tömegbe, öten meghaltak, legalább negyvenen megsérültek.

Pekingben az idén hét terrorelhárító gyakorlatot tartottak, s május közepén bejelentették, hogy százötven különleges járőrautót és több mint 1300 fegyveres rendőrjárőrt állítottak közterületi szolgálatba. Július elején a pekingi buszsofőrök is kaptak kiképzést a különleges egységektől, 21 kórházban “késálló” mellényeket és paprika spray-ket osztottak ki.