Egyetlen érvényes szavazattal is lehet valaki képviselő vagy polgármester az október 12-i települési önkormányzati vagy az ezzel egy időben tartandó nemzetiségi választáson.

Az önkormányzati választás egyfordulós, és nincs érvényességi küszöb sem. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen érvényes leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

Mivel az eredmények megállapítását nem befolyásolja a szavazáson megjelentek száma, ilyen szempontból nincs is értelme érvényességi küszöbről beszélni a helyhatósági választásokon.

Eredménytelen is csak akkor lesz egy önkormányzati választás, ha például a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületekben vagy a polgármester-választáson ugyanannyi érvényes szavazatot kap két vagy annál több jelölt.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken akkor eredménytelen a képviselő-testületi választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot, vagy akkor, ha pontosan annyian indulnak képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket – mivel polgármesterként is indult – megválasztják településvezetőnek.

Ezekben az esetekben 120 napon belül új választást ír ki a helyi választási bizottság.

Kapcsolódó cikk:

Önkormányzati választás 2014 – Akár hajléktalan is lehet főpolgármester-jelölt, nem magyar uniós állampolgár is szavazhat

A jelöltek átadhatják a választók adatait a jelölőszervezeteknek – Önkormányzati választások 2014 – A NVB egyeztetett a NAIH-al

A jelöltek átadhatják a választók adatait a jelölőszervezetüknek – NAIH: Adatfeldolgozásra vonatkozó szerződés szükséges az átadáshoz