Megnyílt a XX., jubileumi Kriminálexpó Budapesten hétfőn, a rendezvényen többek között az ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az Országos Rendőr-főkapitányság szakemberei tartanak előadásokat a korrupció elleni küzdelem, az igazságügyi szakértői és bírósági végrehajtási tevékenység, az elítéltek társadalomba visszavezetése, a gyermekeket az internetről fenyegető veszélyek és a kiberbűnözés témakörében – mondta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az igazságügyi tárca szakemberei a szakértői és bírósági végrehajtási tevékenység hatékony felügyeletének kérdéséről, továbbá az igazságügyi hivatalok feladatainak bővítéséről tartanak előadásokat, és foglalkoznak az igazságszolgáltatási eljárások hatékonyságának javításával is.

A büntetés-végrehajtás területén a fogvatartottak munkáltatásáról, a szabaduló elítéltek visszavezetéséről a társadalomba és a visszaesésüket megakadályozó módszerekről hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. A téma aktualitását adja az is, hogy az átfogó igazságügyi reform részeként jövő év elején hatályba lép az új büntetés-végrehajtási kódex – mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársai a gyermek- és ifjúságvédelemben az internetezés veszélyeiről, valamint a fiatalok körében megjelenő dizájnerdrogokról tartanak előadásokat.

A programban szerepelnek az informatikai rendszerekhez kapcsolódó bűncselekményekkel, például a gyermekpornográfiával, a pedofíliával és a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos problémák és a kiberbűnözés.

A hétfőn elkezdődött háromnapos, ingyenesen látogatható rendezvénysorozatot Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese nyitotta meg, szervezője hagyományosan az Ügyészek Országos Egyesülete, míg társrendezője a Legfőbb Ügyészség. Részt vesz a rendezvényen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Személy- és Vagyonvédelmi Szakmai Kamara, az Országos Kriminológiai Intézet és a Transparency International Magyarország.

IM: Szakmai együttműködés a hatékonyabb igazságszolgáltatásért

Az igazságszolgáltatás hatékonyságának, gyorsaságának növelését, az egységes, kiszámítható ítélkezési gyakorlat és a jogbiztonság erősítését szolgáló szakmai együttműködésről beszélt Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a XX. jubileumi Kriminálexpón Budapesten hétfőn.

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárság vezetője szerint a joggyakorlat-elemzésre épülő szakmai együttműködés a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és az államtitkárság között jelentősen hozzájárulhat az igazságszolgáltatás gyorsaságának és hatékonyságának növekedéséhez, valamint a jogbiztonsághoz.

Patyi Gergely elmondta, hogy az igazságügyi tárca az általa vezetett államtitkárságon keresztül tart rendszeres szakmai kapcsolatot a Kúriával, az Országos Bírósági Hivatallal, az ügyészséggel, továbbá az igazságszolgáltatási tevékenységben részt vevő kamarákkal.

A cél az alkotmányos együttműködés elmélyítése, ahol szükséges és lehetséges, kiterjesztése az igazságszolgáltatás független, pártatlan és hatékony, magas szakmai színvonalú működése érdekében.

A jogszabály az igazságügyért felelős miniszter feladatává is teszi, hogy a bírói ítéleteket elemezze, közreműködjön a joggyakorlat továbbfejlesztésében és az ítélkezési gyakorlat egységességének biztosításában, és amennyiben szükséges, jogegységi eljárás lehetőségének felvetése – fejtette ki az államtitkár.

A törvény előtti egyenlőség elve alapján alapvető alkotmányos követelmény, hogy a bírósági határozatok az ügyek egyedisége miatt legyenek eltérőek, ne pedig például azért, mert az ország különböző pontjain születtek meg – jelentette ki Patyi Gergely, aki szerint a tárca és az igazságszolgáltatás együttműködésében “van még ki nem használt potenciál”.

Az igazságügyi politika egyik alapvető célkitűzése az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom növelése – hangsúlyozta az államtitkár.

Patyi Gergely beszélt arról is, hogy a végrehajtási szervezet működésével kapcsolatos problémákat jelzik például a túlzott eljárási költségek, illetve a végrehajtók esetenként jogszerűtlen intézkedéseinek sérelmezése. Az államtitkárság a végrehajtói szervezet felügyeletének szigorításáért javaslatot dolgozott ki a törvény módosítására. A javaslat célja a jogszerűség, a hatékonyság, az etikus végrehajtói magatartás megvalósítása erősebb kontroll segítségével.

Az igazságügyi szakértői tevékenységről szólva az államtitkár elmondta: kiemelt cél a hatékony kamarai rendszer kialakítása, a közfeladatok ellátásához szükséges források megteremtése, az etikai vizsgálatok hatékony lefolytatásának biztosítása.