Eltörölte a kairói semmítőszék kedden a Hoszni Mubarakra közpénzek hűtlen kezeléséért tavaly kiszabott hároméves börtönbüntetést, és az ügy újratárgyalását rendelte el, így a volt egyiptomi államfő akár szabadlábra is kerülhet.

Az egyiptomi médiában “elnöki paloták pereként” ismertté vált ügy miatt 2014 májusában a 86 éves politikus két fiát, Gamál és Aláa Mubarakot is bűnösnek találták; őket 2014 májusában négy év szabadságvesztésre ítélték, a keddi határozattal azonban az ő büntetésüket is eltörölték.

Az eredeti vád szerint Mubarak és fiai elsikkasztottak közel 126 millió egyiptomi fontot (körülbelül 4,7 milliárd forint) az elnöki paloták renoválására szánt pénzből, s az említett összeget a család tulajdonában lévő ingatlanok bővítésére fordították. Hírügynökségi értesülések szerint a Mubarak család eddig 120 millió egyiptomi fontot térített vissza.

Tavaly november 29-én egy kairói büntető törvényszék úgy döntött, hogy Mubarak nem felelős több mint kétszáz tüntető haláláért, akiket a bukásához vezető 2011-es felkelés idején gyilkoltak meg. A felmentés a tavalyi év egyik legnagyobb tiltakozó akcióját vonta maga után, legalább ezren, egyes források szerint háromezren gyűltek össze a forradalom alatt jelképpé vált kairói Tahrír tér környékén. A biztonsági erők által feloszlatott demonstrációban legkevesebb ketten életüket vesztették.

Hisám Barakát főügyész a múlt héten elfogadta a novemberi ítélet elleni fellebbezéshez benyújtott indítványokat. A keddi tárgyalást követően Mubarak ügyvédje, Faríd ed-Díb bejelentette, hogy védence szabad ember. Az Ahram Online egyiptomi hírportál szerint az exelnök fogva tartása meghaladta a vizsgálati fogság megengedett hosszát, így elképzelhető, hogy a következő tárgyaláson már szabadlábon védekezhet.