Polt Péter legfőbb ügyész november 8-án a hivatalában fogadta Mohamed Shawky Ayad-ot, az Egyiptomi Arab Köztársaság legfőbb ügyészét. A találkozó során a két legfőbb ügyész együttműködési megállapodást írt alá.

A megbeszélésen Polt Péter legfőbb ügyész bemutatta egyiptomi kollégájának az ügyészségnek a magyar jogrendszerben betöltött szerepét, hatásköreit, alkotmányos helyzetét. Hangsúlyozta a különböző nemzetközi szervezetekkel folytatott, valamint a kétoldalú együttműködés fontosságát.

A felek tárgyaltak a magyar és az egyiptomi ügyészségi kapcsolatok további erősítésének lehetőségeiről, amelyet mindkét fél fontosnak tart.

Polt Péter ennek során felvetette egyiptomi kollégájának a magyar ügyészség közreműködésével megvalósult – a kiberbűnözés, a korrupció és a pénzmosás elleni témakörökre fókuszáló – szakjogászi képzésben való részvétel lehetőségét, amelyre a vietnámi ügyészek sikeres magyarországi képzése szolgál jó példaként.

A két ország ügyészsége közötti együttműködés fejlesztése érdekében, Polt Péter és Mohamed Shawky Ayad együttműködési megállapodást írt alá.

A megállapodásban a felek megerősítették a nemzetközi bűnözés elleni harc terén folytatott együttműködésüket. Magyarország és Egyiptom ügyészsége adat- és információcserében, a jogsegélyek előkészítésében és a szakértői szintű tárgyalások szervezésében is együttműködik.

Az egyiptomi legfőbb ügyész – a további hivatalos programja keretében – Böszörményiné Kovács Katalinnal, a Kúria elnökhelyettesével, Sulyok Tamással, az Alkotmánybíróság elnökével, Hende Csabával, az Országgyűlés alelnökével, Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel is megbeszélést folytatott, valamint a Központi Nyomozó Főügyészségen is látogatást tett.