Eddig 438 terroristával végeztek a Sínai-félsziget északi részében folyó terrorellenes hadjárat első két hetében – jelentette az egyiptomi sajtó.

Biztonsági források szerint a kormányerőknek sikerült ellenőrzésük alá vonniuk az Iszlám Állam (IÁ) helyi ágának főhadiszállását magába foglaló al-Dzsumejei körzetet. A hadművelet keretében több mint száz harci járművel rohanták le az említett körzetet, és több tucat fegyveressel végeztek.

A Sínai-félsziget északi felének azon részeit, ahova az IÁ-hoz tavaly csatlakozott Anszár Beit al-Makdisz dzsihadista milícia – amely azóta Vilájat Színáa-nak (Sínai Tartomány) hívja magát – befészkelte magát, tavaly évvége óta katonai övezetnek nyilvánították. A környékre független újságírókat nem engednek be, a harcokról szóló értesülések egyetlen forrása maga a hadsereg.

Egyes megfigyelők ezzel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a bevetések eredményeiről szóló napi közleményeiben a hadsereg eddig egyetlen civil áldozatot sem említett, csak megölt terroristákról jelentett.

Ezenközben szemtanúk arról számoltak be, hogy a kormányerők tengervizet vezettek a Gázai övezettel közös határ mentén megásott árokba, ami nem hivatalos források szerint a földalatti csempészalagutak elleni harc részét alkotja. Rafah határváros gázai oldalán azt jelentették, hogy a víz átömlött a palesztin oldalra. Környezetvédők már korábban jelezték, hogy az egyiptomiak által hivatalosan nem kommentált művelet következményeként jelentősen nőhet az övezet egyébként is veszélyeztetett talajvízkészletének sótartalma.

A palesztin sajtó még augusztusban jelentette, hogy az egyiptomi fegyveres erők 18 medencéből álló halgazdaságot építenek a határ mentén elsősorban biztonsági megfontolásból. Kairó a palesztinok lakta övezetet tartja a régióba áramló fegyverek és fegyveresek egyik fő forrásának, ezért több ezer egyiptomi család kilakoltatásával járó biztonsági zónát alakított ki a határ mentén.

A vasárnapi jelentések szerint a hadsereg tizenkét újonnan feltárt alagutat semmisített meg. Csak tavaly év vége óta közel 600 ilyen járatot fedeztek fel és romboltak le a mindössze 14 kilométer hosszú határ mentén.

A szélsőségesek az átfogó terrorellenes hadjárat ellenére képesek gerillaakciók és merényletek végrehajtására. A fegyveresek ezen a héten két rendőrtábornokot lőttek agyon rajtaütéses akciókban.