Halálra ítélték az iszlamista egyiptomi exelnök, Mohamed Murszi 183 támogatóját hétfőn, akik ellen a gízai büntetőtörvényszék legalább 11 rendőr meggyilkolása miatt indított eljárást.

Az ügy 2013 augusztusára nyúlik vissza, amikor Kairó egyik nyugatra fekvő elővárosában Mohamed Murszi több száz híve lerohant egy rendőrőrsöt. A település neve alapján a helyi sajtóban csak “kerdászai vérengzés” néven emlegetett perben született ítélet szerint a vádlottak a meggyilkolt rendőrök holttesteit megcsonkították. Megöltek továbbá két járókelőt is, akik véletlenül tartózkodtak a helyszínen. További vádpontok szerint a felfegyverkezett iszlamisták kísérletet tettek a biztonsági erők tíz tagjának megölésére, s felgyújtották a rendőrség több járművét.

Az erőszakcselekmények röviddel azután történtek, hogy a biztonsági erők augusztus 14-én feloszlatták a Murszi elmozdítása ellen tüntető tömegek két táborát Kairóban. A hetekig tartó tiltakozó akciók elleni heves hatósági fellépés nyomán több száz, emberjogi források szerint több mint ezer ember vesztette életét. A biztonsági erők forgatókönyve szerint csak azután nyúltak fegyverhez, hogy az iszlamisták több rendőrt agyonlőttek.

A hétfőn lezárult perben tavaly decemberben eredetileg 188 embert ítéltek halálra. Az ítéletek az egyiptomi szabályoknak megfelelően a mufti elé kerültek jóváhagyásra. A vallási vezető véleményét az eljárást vezető bírónak nem kötelező figyelembe vennie. A 188 ember közül ketten időközben elhunytak, egy fiatalkorú gyanúsított végül tíz év börtönbüntetést kapott, két embert pedig felmentettek. Harmincnégy vádlott ellen távollétükben hoztak ítélet.

A jelenlegi elnök és akkori hadsereg-főparancsnok által levezényelt 2013-as hatalomátvétel utáni véres zavargások ügyében több alkalommal született már tömeges halálbüntetés. Emiatt nem csak emberjogi szervezetek, hanem több nyugati kormány is bírálta az észak-afrikai ország igazságszolgáltatását, amelynek függetlenségét sokan megkérdőjelezték.

A tárgyalást vezető bíró, Mohamed Nági Seháta – az el-gízai büntetőtörvényszék terrorizmussal kapcsolatos ügyeket vizsgáló részlegének vezetője – a múltban egyebek mellett az al-Dzsazíra pánarab hírtévé három munkatársára kimondott drákói ítéleteivel vonta magára a világsajtó figyelmét.

A katari csatorna munkatársai ellen az volt a vád, hogy a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget támogatták. Eredetileg héttől tíz év börtönbüntetést kaptak, januárban azonban a kairói semmítőszék a per újrafelvételét rendelte el. Az egyik vádlottat, az ausztrál Peter Greste-t végül vasárnap kitoloncolták az országból.