Az Országgyűlés kedden több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

A képviselők 131 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezését.

A tárcavezető előterjesztésében hangsúlyozta, hasonló bejelentési kötelezettség az eddigi jogszabályokból is levezethető, de a módosítás ezt most egyértelművé teszi, elmulasztását pedig szankcionálja, a munkáltató tájékoztatásának elmulasztását ugyanis fegyelmi vétségnek nevezi. Jogszabályba foglalták továbbá, hogy a megalapozott gyanú közlését követően az ügyésznek is haladéktalanul tájékoztatnia kell az érintett munkáltatóját.

A változtatástól a kormány foglalkoztatottjai feddhetetlenségét, a közszférába vetett bizalom erősödését várja.

A Trócsányi László előterjesztéséhez benyújtott összegző módosító javaslat tartalmazott egy olyan paragrafust is – a közjogi tisztségviselői igazolvány kiállításáról -, amelynek elfogadása a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatát igényelte volna, ezt azonban a kormánytöbbség nem tudta biztosítani. Az érintett szakasz csak 130 kormánypárti igen szavazatot kapott – 44 nem és 22 jobbikos tartózkodás mellett -, így nem volt meg a szükség többség, a törvényjavaslatot végül e rendelkezés nélkül kellett jóváhagynia az Országgyűlésnek.