A kisebbségi kérdések, az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága, valamint a közbeszerzés, az adatvédelem és a versenyjog kérdései is szerepelnek abban az együttműködési megállapodásban, amelyet Trócsányi László magyar és Nikola Selakovic szerb igazságügy-miniszter Belgrádban írt alá.

A megállapodás egyik legfőbb elemeként a két ország együttműködik Szerbia európai integrációs folyamatának igazságügyet érintő kérdéseiben, vagyis a csatlakozási folyamat 23. és 24. fejezetét érintő ügyekben. Magyarország támogatása elsődlegesen szakértők cseréjéből fog állni – hangsúlyozta Trócsányi László.

Hozzátette: részletesen kitérnek majd a kisebbségi jogok kérdéseire, mert Szerbiának az év végéig ki kell dolgoznia egy akciótervet a kisebbségi ügyek kérdését illetően. „Úgy gondolom, e téren számos eredményt tudnak felmutatni, hisz a nemzeti tanácsok működnek, és úgy gondolom, hogy e tekintetben azt kell megnézni, hogyan lehet azt elősegíteni, hogy a közéletben, a rendőrségnél, bíróságnál és más állami szerveknél valóban a lakosság arányát tükrözze a nemzetiségek részvétele” – szögezte le az igazságügyi tárca vezetője.

Trócsányi László azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország nagyra értékeli azokat a lépéseket, amelyeket Szerbia az utóbbi években az igazságügy területén tett, és ebben további támogatást kíván nyújtani. A szakértők cseréje mellett abban is megállapodtak, hogy havonta találkozik a két fél, valamint az Igazságügyi Minisztérium kétszer négy hónapig szerb szakértőket fogad majd.

A szerb igazságügy-miniszter az aláírt dokumentum konkrét pontjairól beszélt a belgrádi sajtótájékoztatón. Eszerint Magyarország támogatja Szerbiát az európai integrációs folyamat során, a két fél együttműködik a szerb igazságügy reformjának megvalósításában, valamint szerb és magyar hivatalnokok közös képzésében, és kiemelt figyelmet fordítanak a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek jogaira.

Trócsányi László szerbiai látogatása során Újvidéken tárgyal Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnökével.