Felszámolják a játéktermeket Prágában januártól a városi tanács döntése értelmében – közölték a cseh fővárosban.

A hazárdjátékok üzemeltetéséről szóló rendelet új módosítása alapján a pénzügyminisztérium január elsejétől fokozatosan visszavonja a játéktermek üzemeltetőinek működési engedélyét.

A prágai városi tanács döntése ellen a Játékipari Szövetség, valamint a cseh gazdasági kamara is tiltakozott.

A cseh fővárosban jelenleg a hatósági kimutatás szerint 313 olyan helyszín van, ahol hivatalosan engedélyezett a hazárdjáték. Ebből 101 kaszinó, amelyek a kiadott engedélyek alapján továbbra is működhetnek, 212 játéktermet azonban be kell zárni. Andrej Círtek, a Játékipari Szövetség szóvivője szerint a 212 teremben összesen több mint hétezer játékautomata üzemel. Szakértői becslések szerint a játéktermek egy év alatt tűnhetnek el a cseh főváros utcáiból.

A Játékipari Szövetség szerint a városi tanács rendelete sérti a hatályos törvényeket, mert törvényesen kiadott vállalkozói engedélyeket von vissza, figyelembe sem véve, hogy ezek még mennyi ideig érvényesek. A szóvivő elmondta: a vállalkozók jogi úton fognak védekezni, és kártérítést fognak követelni elveszett nyereségükért.

“A városi képviselői testületnek joga van szabályozni a hazárdjátékokat a közrend érdekében. Azt azonban nincs joguk meghatározni, hogy ki vállalkozhat és ki nem ebben a szakmában” – jelentette ki Círtek, aki szerint érthetetlen, miért maradhatnak meg a kaszinók, és miért kell felszámolni a játéktermeket.

A kaszinók és a játéktermek között Csehországban az a különbség, hogy a kaszinókban a játékautomaták mellett “élő, csoportos társasjátékokat” is űznek, többféle szolgáltatást nyújtanak, mint az egyszerű játékbarlangok.

A cseh gazdasági kamara álláspontja szerint a törvényesen működő játéktermek megszüntetése nem oldja meg az olykor hozzájuk kapcsolódó társadalmi problémákat – a bűnözést, a kábítószer-árusítást, a prostitúciót -, ugyanakkor a hivatalos játéktermek helyett nagy valószínűséggel illegális játéktermek jönnek létre, amelyeket még nehezebb lesz ellenőrizni. A kamara úgy véli, hogy a döntés korlátozza a szabad vállalkozásokat, és gazdaságilag is káros a városra nézve, mert ezáltal Prága több százmillió koronás adóbevételtől esik el.

Csehországban évek óta harcolnak a hatóságok a hazárdjátékok ellen, az utóbbi években több város is betiltotta a játékautomaták üzemeltetését különböző helyeken. Prágában első ízben 2008-ban léptek fel határozottan a játékautomaták ellen, amikor számukat 8400-ról mintegy háromezerre csökkentették. Ezt követően azonban újfajta játékautomaták terjedtek el, amelyekre a törvény és a rendeletek nem vonatkoztak.