Korrupció uralkodik az ukrán főügyészségen, ahol továbbra is fontos pozíciókat töltenek be az oroszbarát Viktor Janukovics exelnök környezetéhez tartozó, rossz emlékű Viktor Psonka volt főügyész emberei – szögezte le Vitalij Kaszko helyettes főügyész, Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette lemondási szándékát tisztéről.

Kaszko elmondta, hogy az utolsó csepp a pohárban számára a hatáskörök legutóbbi átszervezése volt. Szavai szerint Viktor Sokin főügyész elvett tőle minden befolyást azon ügyek megoldása fölött, amelyeken csapata dolgozott. Ezek között említette az Ukrajnában komoly sajtófigyelem övezte úgynevezett “gyémánt ügyészek” elleni eljárást.

A szóban forgó ügyben két magas rangú ügyész ellen folyik eljárás, akiket még tavaly júliusban vettek őrizetbe a hatóságok kenőpénz elfogadásának gyanújával. A gúnynevet az őrizetbe vett tisztségviselők onnan kapták, hogy egyikük lakásán egyebek mellett 65 darab gyémántot is találtak a házkutatás során. Kaszko nem tartotta kizártnak, hogy lemondása után ez a nagy horderejű ügyészségi korrupciós ügy “kútba esik”.

A főügyészségnél “pr-akciónak” nevezték Kaszko bejelentését lemondási szándékáról. Vladiszlav Kucenko, a főügyész másik helyettese szerint Kaszkónak minden lehetősége megvolt, még sem tudott eredményt felmutatni az általa vitt ügyekben, beleértve a “gyémánt ügyészek” elleni eljárást.

A főügyész-helyettes döntését az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete is kommentáltal. Geoffrey Pyatt a Twitteren tett bejegyzésében Kaszkót a “változások szószólójának” nevezte. A diplomata szerint távozása megakasztja az ukrajnai – beleértve az ügyészségi – reformok folyamatát.