Már kedden visszatérnek Görögországba az Eurócsoport és a hitelezők szakértői Görögországba, hogy folytassák a megkezdett reformintézkedések eredményeinek felülvizsgálatát, és hogy felgyorsítsák az államadósságról folytatott megbeszéléseket – tájékoztatott Brüsszelben Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke tanácskozásukat követően.

Az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozójával párhuzamosan tartott Eurócsoport ülésének középpontjában a görög reformprogramokkal kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az eurót használó tagállamok közötti feszültségek rendezése állt, mivel Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szombaton azzal vádolta meg az IMF-et, hogy a szervezet a Görögországgal kapcsolatos vizsgálat során “halogató technikával” és “önkényes” becslésekkel késlelteti a helyzet rendezését, és ez további válsághoz vezethet.

A görög reformprogramok eddig elért eredményeinek február elején kezdődött felülvizsgálatának megállapításai miatt az IMF azért fejezte ki aggodalmát, mert véleménye szerint az unió és Görögország által készített kalkuláció nem mutat egyértelmű eredményeket.

Jeroen Dijsselbloem óva intett attól, hogy éket verjen az európaiak és az IMF közé a görög adósságválság azon kérdése, hogy milyen szigorúsággal kell betartatni Görögországgal a reformintézkedések kötelezettségvállalásait.

A miniszter leszögezte, hogy hiteles és fenntartható nyugdíjreformra és költségvetésre van szükség Görögország részéről, amely nem csak az IMF-re, hanem valamennyi hitelt nyújtó intézményre és az Eurócsoportra is tartozik.

A holland miniszter elmondta, hogy Görögországban még mindig vannak költségvetési hiányosságok, a reformokat pedig jobban el kell mélyíteni.

Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel.

A felülvizsgálat sikeres lezárásának érdekében Görögországnak végre kell hajtania a szigorú nyugdíjreformot, fel kell állítania az új privatizációs alapot és meg kell találnia az eszközöket ahhoz, hogy 2016-2018-ban többlettel zárjon az elsődleges költségvetési egyenlege.

Az államcsőd szélén álló Görögország nagyon szigorú feltételek mellett, kemény reformok végrehajtása után kaphat összesen 86 milliárd eurót részletekre osztva.

Jeroen Dijsselbloem arról is tájékoztatott, hogy a Ciprust érintő adósságrendező intézkedések felülvizsgálata várhatóan még ebben a hónapban sikeresen véget ér.