Kétségeiknek adtak hangot a menekültbefogadás ausztriai korlátozásának jogszerűségével kapcsolatban azok a jogi szakértők, akik pénteken adták át jelentésüket a bécsi belügyminisztériumnak.

A tárca ezzel kapcsolatos hivatalos állásfoglalása csak húsvét utánra várható.

Ausztria januárban döntött arról, hogy naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Egy korábbi döntés szerint az idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer migránst engednek be az országba. Jelenleg a kormánydöntést nem jogszabály formájában, hanem az állam és a tartományok között létrejött megállapodásként alkalmazzák.

A kormány jogi szakértőket kért fel, hogy elemezzék a döntést. A szakvélemény részleteit Bernd-Christian Funk alkotmányjogász és Walter Obwexer uniós szakjogász pénteken ismerteti a kormány illetékeseivel.

A befogadás felső határa nem összeegyeztethető a nemzetközi és az európai jogrendszerrel, ha egy bizonyos számú menedékkérelem után már nem fogadnak be több igényt – fogalmazott Walter Obwexer. A Die Presse című újságnak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy inkább azt kell megvizsgálni, mely törvényes intézkedésekkel lehet a menedékkérők számát csökkenteni.

Arról a jogi szakértők nem közöltek részleteket, hogy a felső korlátozás törvénybe iktatása miképpen felelhetne meg az alkotmányos kereteknek – hangzott el az ORF híradójában. A Die Presse című osztrák lap pénteki számának értesülése szerint az is előfordulhat, hogy további esetek megvizsgálásával pontosítják majd a szakvéleményt.

A belügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a két szakértői véleményből levont következtetés után “a lehető leggyorsabban” meghatározzák majd a politikai lépéseket, hiszen a szakvélemény fontos alapját adja majd a további intézkedéseknek.