Másfél évre emelte a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány hétfőn az Olaszországba illegálisan belépők visszatartási idejét, és döntött arról is, hogy azt zárt táborokban kell letölteniük egészen a kiutasításukig. A határozat a migrációról tartott rendkívüli kormányülésen született.

A rendelkezés szigorítást jelent az eddigi gyakorlattal szemben, amely lehetővé tette, hogy az érkezők nagy része szabadon mozogjon az ország területén. Az illegálisan belépőket eddig azonosították és regisztrálták, és hacsak nem bizonyultak körözött vagy más okból veszélyes személynek, majdnem automatikusan menedékkérelmet nyújthattak be, annak elbírálásáig pedig ideiglenes humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkeztek.

Giorgia Meloni péntek esti videóüzenetében jelentette be, hogy a rendkívüli migrációs helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség. A mostani kormányülésen elfogadott szigorítás értelmében az illegálisan érkezőket zárt táborokban helyezik el. A mostanáig hatályos hat hónapról először egy évre, majd tizennyolc hónapra emelhetik az emberek visszatartásának idejét. A bevándorlók a központokban adhatják be az esetleges menedékkérelmet, és csak annak pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort. A menekültstátuszban nem részesülőket pedig kitoloncolják. Úgynevezett kiutasítási központok (Cpr) eddig is léteztek, de nem biztosítottak elegendő helyet. Most a tervek szerint a védelmi tárca feladata lesz új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben.

A Coisp rendőrszakszervezet közlése szerint “robbanásveszélyes” helyzet alakult ki a szicíliai Agrigento melletti Porto Empedocle kikötőjében, ahova az utóbbi napokban Lampedusa szigetéről szállították át a migránsokat. A több mint ezer embert a kikötőben kialakított, legfeljebb kétszázötven fő befogadására alkalmas sátorszerkezetben helyezték el, de a hétfőre virradó éjszaka a többségében közép-afrikai férfiak megpróbáltak kitörni. A hatóságok visszaszorították őket, egy rendőr megsérült.

Calogero Martello polgármester szerint több százan mégis kijutottak a kikötőből, és hétfőn Porto Empedocle utcáin kértek vizet és élelmet a helyiektől.

A helyzet rendezéséig leállították a migránsok átszállítását Lampedusáról Porto Empedocléba. A szicíliai kikötőből buszokkal kell továbbvinni a migránsokat az ország más részei felé, de sajtóértesülések szerint a fuvarozóvállalatok nem szívesen ajánlják fel járműveiket.

Lampedusa szigetén továbbra is ezerháromszázan vannak a négyszáz fős táborban.

Év eleje óta több mint 127 ezren érkeztek, a tavaly ugyanezen időszakban már több mint 66 ezerhez képest.