A parlamentbe bejutott nyolc párt képviselőinek eskütételével megkezdődött az új összetételű pozsonyi törvényhozás alakuló ülése.

Az ülés első szakaszában a mandátumot nyert képviselőjelöltek egyesével tettek fogadalmat a szlovák alkotmányra. Ezután az új összetételű törvényhozás jóváhagyta az egyes parlamenti bizottságok összetételét, majd a házelnöki és házalelnöki posztokra jelöltek kerülnek sorra.

Az új parlament házelnöke Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke lesz.

A 150 fős új pozsonyi törvényhozásban a kormánykoalíció négy pártjának – az Irány-Szociáldemokráciának (49), a Szlovák Nemzeti Pártnak (15), a Most-Hídnak (10) és a Hálónak (7) – együttvéve 81 képviselője, vagyis szűk többsége lesz. Az ellenzékbe szorult pártok közül a Szabadság és Szolidaritásnak 21, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek 19, a Mi Szlovákiánk – Néppártnak 14, a Család vagyunk kezdeményezésnek pedig 11 képviselője lesz, négy – a kormánykoalíciós pártokból kilépett – képviselő pedig a függetlenek padsorában foglal majd helyet.

A parlament alakuló ülése után Robert Fico leköszönő és leendő miniszterelnök benyújtja kormánya lemondását Andrej Kiska államfőnek, majd átadja neki a koalíciós javaslatot az új kormány tagjainak kinevezésére.