A terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza a lengyel püspöki kar elnöksége egy felhívásban, amelyet vasárnap az ország minden templomában felolvasnak.

A lengyel katolikus hírügynökség (KAI) által szerdán közzétett felhívásban, amely az ötödik parancsolatra (Ne ölj!), valamint a kereszténység felvételének idén ünnepelt 1050. évfordulójára hivatkozik, az egyházi méltóságok leszögezik: “A meg nem születettek életének védelmében nem lehet megállni a jelenleg érvényes törvényben kifejezett kompromisszumnál.”

Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény értelmében az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

A püspökök egyebek közt arra kérik a parlament képviselőit és az ország többi vezetőjét, hogy törvényhozói kezdeményezések és megfelelő programok révén nyújtsanak konkrét segítséget a fogyatékos, illetve a nemi erőszak következtében megszületett gyermekek szüleinek.

Lengyelországban március közepén széles körű felháborodást váltott ki az a sajtóértesülés, hogy az egyik varsói kórházban a Down-szindrómára valló orvosi dokumentáció alapján abortuszt végeztek egy, a terhesség 24. hetében járó asszonynál, és az ennek ellenére élve született babát minden orvosi segítség nélkül egy órán keresztül haldokolni hagyták.

Az ügyben a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a Kukiz´15 képviselője, Piotr Liroy-Marzec tett ügyészségi feljelentést, és a varsói kerületi ügyészség, valamint a lengyel egészségügyi minisztérium is vizsgálatot folytat. Több megfigyelő – köztük a konzervatív TV Republika hírtelevízió főszerkesztője, Tomasz Terlikowski – rámutatott: a nyilvánosságra került eset nem egyedi a lengyelországi kórházak gyakorlatában.

A varsói kórházban történtek után a lengyelországi életvédő egyesületek aláírásgyűjtést kezdeményeztek a terhességmegszakítást teljességgel tiltó törvényjavaslat támogatására. A tervezet a püspökkari felhíváshoz hasonlóan nagyobb anyagi és szakértői támogatást is feltételez a beteg gyermekeket növelő családok számára.