Több mint ötven lengyel értelmiségi nyílt levélben állt ki egy március óta vizsgálati fogságban lévő katolikus pap mellett, kétségbe vonva az ügyben eljáró bíró elfogulatlanságát.

Michal Olszewskit, a Jézus Szent Szívének Papjai nevű szerzetes kongregáció tagját márciusban tartóztatták le az előző kormány által létrehozott alapítvány ügyében folyó vizsgálattal összefüggésben. A varsói kerületi bíróság kedden dönt további fogva tartásáról, amely ellen ügyvédje panaszt nyújtott be.

A nyílt levélben, amelyet mások között Bronislaw Wildstein író, Jacek Karnowski, a Sieci konzervatív hetilap főszerkesztője, Pawel Lisicki író, a DoRzeczy konzervatív hetilap főszerkesztője, Krzysztof Skowronski, a Radio Wnet független csatorna főszerkesztője, a Lengyel Újságírók Szövetségének (SDP) elnöke írt alá, rámutatnak: Olszewski ügye politikai jelleget öltött, a média a kormánytábor és az ellenzék közötti vitában használja fel, így értékeli a közvélemény.

A lengyel igazságszolgáltatásban a perekben döntő bírákat sorsolás útján választják ki.

Olszewski ügyének levezetésével Piotr Kluz bírót bízták meg, aki a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Polgári Platform előző kormánya idején, 2009-2012-ben igazságügyi miniszterhelyettes volt.

Piotr Kluz “legalább egy vitatott döntést” hozott a keddi tárgyalás előtt, amikor 15 percre korlátozta Olszewski ügyvédjeinek felszólalását. Ez a gyakorlat “radikálisan korlátozza” a letartóztatott jogát a védelemre – írják.

“Piotr Kluz eddigi tevékenysége, politikai elkötelezettsége megkérdőjelezi bírói függetlenségét, jövőbeni ítélete elfogulatlanságát” – írják.

Március végén a lengyel nyomozó szervek négy személyt tartóztattak le az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap ellen indított eljárás ügyében. Közülük hárman az igazságügyi minisztérium volt tisztségviselői, a negyedik pedig az aktív lelkipásztori tevékenységéről ismert Michal Olszewski.

Az általa vezetett Profeto alapítvány egy központot épít Varsóban a bűncselekmények áldozatai számára az Igazságosság Alap forrásaiból. A 98 millió zloty (8,9 milliárd forint) értékű beruházás utolsó szakaszának finanszírozását Donald Tusk kormánya leállította.

Az ügyészség gyanúja szerint a Profeto alapítvány annak ellenére nyerte meg a pályázatot, hogy nem teljesítette ennek formális feltételeit.