A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot a parlamentnek Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken.

Az indítvány új szabályozást vezet be a népszavazási kezdeményezések benyújtására, alapját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Nemzeti Választási Iroda javaslatai képzik. A tervezett módosítások lényege, hogy megszüntetik népszavazás kezdeményezésekor a káros versengést és lehetővé teszik a párhuzamos aláírásgyűjtést.

A tárcavezető célként jelölte meg a kezdeményezések benyújtására vonatkozó moratórium jelentős enyhítését. E szerint állampolgári kezdeményezés esetén mindaddig lenne lehetőség azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg az NVB nem hitelesíti jogerősen a másik kérdéshez beadott, megfelelő számú – azaz 200 ezer – érvényes aláírást.

A jogerős döntés után újabb, azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani és a már folyamatban lévő aláírásgyűjtést is be kell szüntetni.

A javaslat értelmében a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhetne népszavazást olyan ügyben, amelyben már folyamatban van az aláírásgyűjtés.

Újdonság, hogy támogató aláírásokat az országgyűlési választásokon használt ajánlóívekhez hasonló, egyedi azonosítóval ellátott íveken lehetne gyűjteni. Trócsányi László ezt azzal indokolta, hogy a szervezők megszabadulnak az ívek másolásával járó költségektől, a választási irodák pedig jó minőségű, szkenneléssel feldolgozható íveket ellenőrizhetnének. Emellett adatvédelmi szempontból is előnyt jelent, hogy a gyűjtési időszak végén valamennyi ívvel el kell számolniuk a szervezőknek – magyarázta a miniszter.

A jogszabály a kihirdetését követő napon lépne hatályba.