A híresztelésekkel ellentétben nem mondott le ukrán állampolgárságáról, és nem lett orosz állampolgár a kijevi hatalomváltó Majdan-tüntetések miatt Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Vitalij Szergyuk, a volt elnök ügyvédje.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint az ügyvéd elmondta, hogy Janukovics az ukrán és az orosz jogszabályoknak megfelelően, törvényesen tartózkodik Oroszországban. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen státussal, milyen engedéllyel van a szomszédos országban.

Arra a kérdésre, hogy ha az ukrán állam szavatolná biztonságát, Janukovics kész lenne-e hazatérni és vallomást tenni, védője nemleges választ adott. Szavai szerint Ukrajnában nem szavatolható az exállamfő biztonsága. Arra azonban Janukovics készen áll, hogy skype-kapcsolaton keresztül “magyarázatot adjon” – tette hozzá. 

Közben Olekszandr Holosivszkij, a Majdan-tüntetések után feloszlatott ukrán Berkut rohamrendőrség volt tagjainak védője kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy ő és Szergyuk április 11-én Janukovicstól írásban kaptak magyarázatot arról, ami a bő két évvel ezelőtti kijevi tüntetéseken történt. Janukovics a dokumentumban leszögezi, hogy nem adott utasítást emberek lelövésére. 

Szergyuk szerint leállt a vizsgálat Janukovics ellen, és az ukrán nyomozóhatóságoknak semmilyen bizonyítékuk nincs a volt elnök bűnösségére. 

Janukovicsot a parlament 2014. február 22-én menesztette hivatalából, az államfő akkor már menekülőben volt Oroszország felé. A döntés előzményeként a rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan veszítették életüket, a legtöbbjük február 20-án. A történteket elítélve Janukovics parlamenti híveinek többsége is az államfő leváltására szavazott. 

Az eltávolított államfő ellen több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség. Egyebek mellett hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért, továbbá az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekményeket is a terhére rónak oroszországi sajtótájékoztatóin tett kijelentéseiért. 

Az ukrán főügyészség tavaly augusztusban beidézte kijevi hivatalába meghallgatásra Janukovicsot, aki azonban nem ment el. Ügyvédje már akkor is azt mondta, hogy védence videokonferencia útján, jelenlegi tartózkodási helyén kész részt venni a meghallgatáson. Március elején viszont a jogász már arról számolt be, hogy az exelnök visszatérni készül Ukrajnába. Hozzátette, hogy Janukovics nem vált meg az elnöki jogkörétől, és nem mondott le az ország vezetéséről.