A hozam definícióját pontosítaná a Quaestor és más brókercégek károsultjaira vonatkozó kárrendezési törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslatában az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára.

Völner Pál javaslata alapján a jövőben a hozam nem az értékpapírszámla-vezető által a kárrendezésre jogosultnak ténylegesen jóváírt kamat összege lenne, hanem a kamat összegéből a kárrendezésre jogosult által ténylegesen elért jövedelem. A hozam definíciójának módosítása azért vált szükségessé az indoklás szerint, mert az értékpapírszámlán ténylegesen jóváírt kamat bizonyos esetekben magasabb a befektető által elért jövedelemnél. 
    

A Quaestor Értékpapír Zrt. által működtetett másodlagos piacon vett kötvényeknél a vételárban a befektető az időarányos kamatot is megfizette, tehát az értékpapírszámlán jóváírt kamat ebben az esetben nem tekinthető teljes összegében a befektetésen elért hozamnak, erre tekintettel szükséges a pontosítás – olvasható a javaslat indoklásában.
    

A javaslat szerint a pontosító rendelkezés a jogosultak számára kedvezőbb és egyértelműbb helyzetet teremt, ezért indokolt annak alkalmazása a már folyamatban lévő kárrendezésre is.
    

Az Országgyűlés tavaly december 15-én fogadta el a kárrendezés új feltételeit tartalmazó Kárrendezési törvényt.