A Földközi-tengeren emberéleteket mentő egyes nem kormányzati szervezetek (NGO-k) munkáját kísérő olaszországi vitában Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára is felszólalt és azt kérte, hogy a hatóságok az általános vádak helyett nevezzék meg a szerintük az embercsempészekkel együttműködő szervezeteket.

Nunzio Galantino püspök kijelentette, “nem lehet összekeverni azt, aki segíti a migránsokat azzal, aki kihasználja őket”.
    

A Cei főtitkára hangsúlyozta, hogy korrekt itájékoztatásra van szükség: az olasz hatóságoknak, ha bizonyítékaik vannak NGO-k és az embercsempészek közötti együttműködésre, akkor nevezzék meg ezeket a szervezeteket. Máskülönben csak zavart keltenek és a zavarosban halásznak. “Általános vádakra semmi szükség” – mondta az olasz püspökök képviselője. 
    

Nunzio Galantino a szicíliai Catania ügyészségének korábbi kijelentéseire reagált, amelyek szerint a Földközi-tengeren embermentő NGO-k egy része egyenesen líbiai vizeken veszi fedélzetre a migránsokat, amivel az embercsempészeknek kedveznek. 
    

Carmelo Zuccaro ügyész korábban bizonyítékokról beszélt az embercsempészek és egyes NGO-k közötti közvetlen kapcsolattartásról. Az ügyészség azonban vizsgálatot nem indított. Hasonló gyanút fogalmazott meg az NGO-kkal szemben a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség. Luigi Di Maio, az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi frakcióvezetője a migránsok “taxiztatásáról” beszélt az érintett NGO-k átvizsgálását sürgetve. 
    

Jordi Vaquer, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok európai regionális igazgatója a La Stampa című olasz napilapnak szerdán leszögezte, hogy nem támogatnak olyan civil szervezeteket, melyek kedveznének az embercsempészeknek. 
    

Riccardo Gatti, a Proactiva Arms spanyol NGO operatív igazgatója a La Repubblica című lapnak tagadta, hogy a szervezet telefonkapcsolatban áll az embercsempészekkel. Hangsúlyozta, hogy a líbiai partokon a migránsokat az olasz parti őrség telefonszámával teszik fel a csónakokra és ők ahogy tengeren vannak, azonnal ezt hívják, ilyen alapon az olasz hatóságok is egyenes kapcsolatban vannak a migránsokat szállítókkal. 
    

Kijelentette: az NGO-k tevékenysége szerinte azért “zavaró”, mivel a Frontex embermentő tevékenységének kudarcára világít rá.