Először a brit uniós kilépéssel kapcsolatos főbb kérdésekről kell megállapodni, és csak azután kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi egyezményről – figyelmeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

“Teljesen világosnak kell lennie, hogy nem fogunk semmifajta egyeztetésbe kezdeni a jövőbeli kapcsolatokról, mielőtt rendeznénk a kiválás kérdéseinek mindegyikét” – mondta felszólalásában Juncker az uniós nagykövetek éves brüsszeli értekezletén.
    

“Nem keverhetjük össze a dolgokat. Először a múlt kérdéseit kell rendezni, a jövővel csak ezután foglalkozhatunk” – hangsúlyozta.
    

Hozzátette: figyelmesen végigolvasta a londoni kabinet álláspontját ismertető dokumentumokat, de ezek egyikét sem találta “kielégítőnek”, így rengeteg kérdés vár még megoldásra.
    

A rendezvényen az Európai Parlament elnöke is érintette a Brexit témáját. Felszólalásában Antonio Tajani aggodalmát fejezte ki a tárgyalások jelenlegi állása miatt és felhívta a figyelmet az idő rövidségére, kiemelve, hogy végre “valódi előrehaladást” szeretne látni. 
    

Mint mondta, az előrelépéshez Londonnak világossá kell tennie az álláspontját a főbb kérdésekben, ez ugyanis elengedhetetlen a sikeres jövőbeli partnerséghez.
    

A Brexit-tárgyalások harmadik fordulója hétfőn kezdődött meg Brüsszelben, a szakértők többsége azonban úgy véli, hogy ezúttal sem várható áttörés a legfontosabb kérdések, például a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek vagy az állampolgári jogok kapcsán.
    

A brit kilépés után bennmaradó “huszonhetek” vezetői októberben döntenek arról, hogy megfelelő ütemben haladnak-e az egyeztetések ahhoz, hogy megkezdődhessenek a kereskedelmi tárgyalások, de Brüsszelben egyre többen kételkednek benne, hogy már ekkor tovább tudnak lépni.
    

Jean-Claude Juncker a konferencián a törökországi helyzetről is beszélt, és kijelentette, hogy az ország “hatalmas lépésekkel” távolodik Európától.
    

A brüsszeli uniós végrehajtó testület vezetője azon gyanújának adott hangot, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő abban reménykedik, hogy Európa fogja megszakítani az uniós csatlakozási tárgyalásokat, és így az EU-t hibáztathatja majd a kudarcért.
    

Az Európai Uniónak azonban nem szabad belesétálnia a csapdába, a felelősség ugyanis teljes mértékben a török felet terheli – közölte.
    

Az uniós tagországok kormányainak képviselőit tömörítő tanács tavaly decemberben úgy döntött, hogy az EU a törökországi puccskísérletet követően bevezetett intézkedések miatt nem nyit újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával.
    

Az 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de a 35 megvitatandó fejezet közül azóta is csak 16-ot sikerült megnyitni, s ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni.