Szakmai felelősségbiztosítást írnak elő bizonyos tevékenységet végzők számára a szeptember elsejétől életbe lépett kormányrendeletek – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Az új szabályozás szerint szeptembertől minden villanyszerelési-, víziközmű-bekötési tevékenységet végző szakembernek, gazdasági társaságnak (akik a hálózatokra való csatlakozást végzik el) be kell jelentenie azt a műszaki biztonsági hatóságnál. A tevékenység végzésének feltétele az is, hogy a bekötést végző szakember a technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfeleljen, azaz igazolja a meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét. Mindezek mellett rendelkezni kell legalább 1 millió forint értékű felelősségbiztosítással, ami a munkavégzésből eredő esetleges károk megtérítésére szolgál. 
    

A Mabisz adatai szerint tavaly év végéig 110 ezer általános felelősségbiztosítási szerződést kötöttek meg, amelyekhez közel 30 milliárd forintos díjbevétel társul. Hozzátették, hogy a piac élénkülése részben annak a jogszabályi változásnak a következménye, amely az építőipari tervezési és kivitelezői tevékenységet végző vállalkozások számára előírta a kötelező felelősségbiztosítást.
    

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy bár az általános felelősségbiztosítások közül számos megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek, azonban akik rendelkeznek ilyennel, azoknak is mindenképpen érdemes konzultálniuk biztosítójukkal vagy alkuszukkal arról, pontosan mire nyújt fedezetet a szerződésük.