Komoly visszalépést jelent és az ország további elszigetelődésének veszélyét hordozza, hogy Burundi kilépett a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) nyilatkozatában pénteken.

Az unió külügyi szolgálta szerint a határozat megfosztja a bűncselekmények és az emberi jogaikban korlátozott áldozatokat a jogorvoslat lehetőségétől és súlyosan gyengíti a civil társadalmat.

Mint elmondták, a legutóbbi ENSZ vizsgálóbizottsági jelentés az emberi jogok súlyos megsértését állapította meg az országban uralkodó válsággal összefüggésében. Kijelentették, a Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépés nem segíti a megoldást és hátráltatja a büntetlenség elleni küzdelmet.

A válság megoldásának jogállamisági alapokra kell épülnie, beleértve az emberi jogok megsértésének hatékony kezelését és a büntetőeljárások lefolytatását, biztosítva a felelősök elszámoltathatóságát is. Az Európai Unió arra számít arra, hogy Burundi továbbra is együtt fog működni a bírósággal – tették hozzá.

A kelet-afrikai ország egy évvel ezelőtt értesítette az ENSZ főtitkárát távozási szándékáról és pénteken a tagok közül elsőként kilépett a Nemzetközi Büntetőbíróságból. Burundi a három afrikai ország egyike, amelyek jelezték, hogy nem akarnak tovább a nemzetközi törvényszék tagjai maradni, mert az ICC túlságosan Afrikára fókuszál, miközben szemet huny a világ más részein zajló atrocitások felett. Gambia és Dél-Afrika végül visszavonta távozási nyilatkozatát.

A bíróság leggyakrabban emberiesség elleni bűncselekményeket és háborús bűnöket vizsgál, és olyan esetekben jár el, ha a nemzeti bíróságok nem hajlandóak vagy nem képesek ítélkezni ilyen ügyekben.

Az erőszakos cselekmények és sorozatos fegyveres támadások 2015 áprilisa óta szaporodtak meg Burundiban, amikor Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszor is pályázik az államfői tisztségre. Az ellenzék szerint ez alkotmányellenes volt, és megsértette a polgárháborút 2005-ben lezáró békemegállapodás rendelkezéseit. Nkurunzizát újraválasztották, de több ellenzéki csoport fegyvert fogott ellene. Azóta emberek százai estek áldozatul gyilkosságoknak, amelyeket jogvédő szervezetek a biztonsági erők és a kormánypárt ifjúsági szervezetének számlájára írtak. Az erőszak miatt több százezren menekültek át a szomszédos országokba.