Az Országgyűlés kedden elfogadta a 2016-os költségvetés zárszámadásáról szóló javaslatot, amelyben a kormány részletesen beszámol a tavalyi büdzsé felhasználásáról.

A képviselők 116 igen szavazattal, 54 nem ellenében hagyták jóvá a nemzetgazdasági miniszter indítványát.

Varga Mihály az előterjesztés általános indoklásában úgy fogalmazott, a kormány 2016-ban is folytatta a ciklus elején meghirdetett gazdaságpolitikai céljainak megvalósítását: a költségvetési hiány alacsony mértéken tartását, az államadósság csökkentését, az ország versenyképességének javítását, a foglalkoztatás növelését és az ország növekedési potenciáljának emelését.

Kiemelte, a fegyelmezett fiskális politikának köszönhetően 2016-ban az államháztartás hiánya 1,9 százalékra teljesült és a GDP-arányos államadósság is csökkent, ami hozzájárult a külső sérülékenységünk mérséklődéséhez. Ezzel párhuzamosan tavaly mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot, ami hozzájárul az adósságfinanszírozás stabilitásához – tette hozzá a tárcavezető, aki felidézte, 2016 tavaszára az Európai Bizottság értékelése alapján megszűnt az országgal szemben indított makrogazdasági egyensúlytalanság eljárás. 

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a kormány 2016 áprilisában javasolta a költségvetés módosítását, amivel összesen mintegy 420 milliárd forintos többletforrást biztosított például oktatásra, otthonteremtésre, valamint a beruházásokra.

A magyar gazdaság tavaly 2,2 százalékos GDP-növekedést tudott felmutatni, miközben az államháztartás hiánya a tervezettnél kedvezőbb, a GDP 1,9 százaléka volt, az államadósság pedig a 2015-ös 74,7 százalékról az uniós módszertan szerinti 73,9 százalékra csökkent. 

A fogyasztás 2016-ban 4,2 százalékkal bővült, amit a kormány szerint a növekvő foglalkoztatottság, a célzott adócsökkentések és a tervezett 1,6 százalék helyett 0,4 százalékra teljesült alacsony infláció is támogatott.

A foglalkoztatottak száma 2,6 százalékkal, 4,3 millió főre emelkedett, míg a munkanélküliségi ráta az év végére a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra csökkent. Az alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete 263 ezer forintra nőtt, a családi adókedvezmény figyelembevételével számolt nettó reálkeresetek pedig 7,7 százalékkal növekedtek.

Varga Mihály összegzése alapján az állam tavaly 86,5 milliárd forintot költött a tömeges bevándorlás kezelésére, a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépésre pedig 13,4 milliárd forintot fizettek ki az erre a célra elkülönített 64,9 milliárd forintból.