Az OBH 2019-ben hatodik alkalommal hirdette meg a Mailáth György országbíró emlékének tisztelgő tudományos pályázatot, melynek mottója: „Az igazság mentsvára – 150 év bírói függetlenség” volt. A tudományos pályázat 2019. évi díjnyertes dolgozataiból kiadvány készült, mely e-könyvként elérhető az OBH honlapján.

A pályázat töretlen sikerét jelzi, hogy valamennyi szekcióban számos pályamű érkezett. Ezúttal is polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási-munkajogi, valamint bírósági általános igazgatási szekcióban lehetett a dolgozatokat benyújtani, melyeket külön joghallgatói és bírósági dolgozói tagozatban díjazott a neves szakemberekből álló bíráló bizottság.

Az 56 pályázat közül a 20 díjnyertes dolgozat olvasható az idei, ötödik alkalommal megjelent tanulmánykötetben, követve a korábbi pályázatok által teremtett hagyományokat.  A kötetben található tanulmányok témái között egyebek mellett szerepel a családjogi perek során a gyermek meghallgatásakor érvényesülő gyermekközpontúság, tanulmányozható a “sharing economy” jelensége és annak hazai illetve uniós munkajogi vetületű problémái, továbbá a hatályon kívül helyezés megváltozott büntetőeljárási szabályairól is olvashatnak az érdeklődők. 

A tudományos pályázat 2019. évi díjnyertes dolgozataiból készült kiadvány e-könyvként ITT elérhető.