Kollégái és nyugati diplomaták nyomására hivatkozva lemondott kedden Milan Tegeltija, a Boszniai Legfelsőbb Bírói és Ügyészi Tanács elnöke – közölte a Klix.ba szarajevói hírportál.

A szerb nemzetiségű Milan Tegeltija a múlt héten jelentette be, hogy más bírák és nyugati diplomaták korrupcióval gyanúsítják, és noha ő ártatlannak tartja magát, lemond a 2014 óta betöltött funkciójáról, mert nem tudja ilyen körülmények között tovább végezni a munkáját, és saját, valamint családtagjai biztonságáért is aggódik.

Milan Tegeltiját kollégái és nyugati diplomaták korrupcióval gyanúsítják. – Forrás: oslobodjenje.ba

A Boszniai Legfelsőbb Bírói és Ügyészi Tanácsot 2004-ben hozták létre, hogy a nemzetiségileg megosztott Bosznia-Hercegovinában a függetlenség és pártatlanság intézménye legyen. Egy európai uniós jelentés szerint viszont a testület az utóbbi időben inkább egyes politikusok és befolyásos személyek érdekeit szolgálta ki. A múlt hónapban pedig egy internetes portálon jelent meg egy felvétel, amely azt bizonyítaná, hogy Milan Tegeltija milyen tanácsokat adott egy kollégájának arról, hogyan alkalmazza egy rokonát az igazságügyben úgy, hogy ne lehessen protekcióval vagy nepotizmussal vádolni.

Milan Tegeltija szerint a felvételt meghamisították, az egész ügy mögött pedig a bosnyák Demokratikus Akciópárthoz (SDA) köthető személyek állnak.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés két országrészre osztotta Bosznia-Hercegovinát, a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. Emellett a békeszerződésbe azt is belefoglalták, hogy a három államalkotó népcsoport – a bosnyák, a horvát és a szerb – egyenlő arányban kell, hogy részt vegyen az állami szervek működésében. Ez pedig gyakran gátolja a reformok végrehajtását.