Horvátországban a bírósági és ügyészségi dolgozók sztrájkja miatt teljesen összeomolhat az igazságügy – jelentette ki Radovan Dobronic, a legfelsőbb bíróság elnöke hétfőn, miután megbeszélést tartott a felsőbb fokú bíróságok vezetőivel.

“Úgy gondoljuk, hogy ez a helyzet már fenntarthatatlan, és ha a kormány és a szakszervezetek nem jutnak megállapodásra a hét végéig, akkor a bíróságok a továbbiakban nem tehetők felelőssé a kialakult helyzet következményeiért” – mondta Dobronic.

Kiemelte: a kormány által hangoztatott folyamatos béremelések ellenére – amelyekre az elmúlt négy évben került sor – az igazságügyi dolgozók olyan fizetésért dolgoznak, amelyekből nem lehet megélni. “Gyakorlatilag szociális esetekké váltak” – hangsúlyozta.

A legfelsőbb bíróság elnöke nem ért egyet azzal, hogy a kormány az igazságügyi dolgozók bérét nem akarja külön kezelni a teljes állami és köztisztviselői bérektől. “Kevesebb fizetést kapnak, mint a végrehajtó hatalom legtöbb tisztviselője” – mutatott rá.

Mind mondta, az írnokok nem egy, hanem két-három bírónak is dolgoznak. “Túl nagy teher hárul rájuk, és ráadásul lebecsülik, kisegítő személyzetként kezelik őket, pedig ők tartják a ház három sarkát, és nélkülük tényleg nem működik az igazságszolgáltatás” – fogalmazott.

Az igazságügyi dolgozók sztrájkja még június 5-én kezdődött.

Hétfőtől a kormány múlt heti döntése szerint azok, akik nem vették fel a munkát, már nem kapnak bért.

Ennek ellenére a sztrájk folytatódik.

Iva Suskovic, az állami tisztviselők szakszervezetének elnöke elmondta: mivel nem kapnak fizetést,

a munkavégzést a halaszthatatlan ügyekben is felfüggesztették, csak akkor veszik fel a munkát, ha a szóban forgó ügy életet vagy egészséget veszélyeztet.

Ivan Malenica igazágügyi miniszter hétfőn ismételten felszólította a sztrájkolókat, hogy térjenek vissza munkahelyükre.

A 6415 igazságügyi tisztviselő többsége nő, fizetéseik havi 500-600 eurót tesznek ki, ami az érintettek szerint nem elég a megélhetéshez.