Az ellenzéki többségű lengyel szenátus elnöke mentelmi jogának visszavonását kérte a parlamenti felsőháztól az állami ügyészség, miután Tomasz Grodzkit azzal vádolják, hogy előző, kórházigazgatói munkája során kenőpénzt fogadott el – közölte hétfőn a lengyel közszolgálati televízió.

Az ügyészségi eljárás a 2006 és 2012 közötti időszakra vonatkozik, Tomasz Grodzki akkoriban az észak-lengyelországi Szczecin városában működő kórházat vezette, és a kórházon belül a mellkassebészeti osztály főorvosa is volt – idézte fel a  TVP Info közszolgálati hírtelevízióban az ügyészségi szóvivő. Az eljárást azután kezdeményezték, hogy 2019 végén botrány robbant ki az orvosi szakmájú politikus állítólagos korrupciós ügyeire utaló, a szczecini rádió riporterei által közzétett anyag nyomán.

A nyomozók szerint főorvosként másfél ezer zlotytól hétezer zlotyig (mintegy 200 ezer – 558 ezer forint) terjedő kenőpénzt fogadott el pácienseitől, illetve hozzátartozóiktól, ennek fejében azt igérte, hogy személyesen és közeli időpontban műti meg az illetőt, és jó orvosi gondozást biztosít neki.

Tanúvallomások szerint Grodzki 2006 előtt is fogadott kenőpénzt, ezek a tettek azonban elavultak. A lengyel jog szerint a jelenlegi szenátusi elnöknek felrótt bűntettekért akár a 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Maga a szenátusi elnök a múlt hónapokban többször is tagadta a személyéhez fűződő gyanúkat.

A mentelmi jog visszavonásához a száztagú szenátusban az abszolút többség, vagyis  51 honatya hozzájárulása szükséges, az ilyen többséggel azonban  az ügyészségi indítványt feltehetőleg támogató, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette koalíció jelenleg nem rendelkezik, az ellenzék szoros többséggel bír a felsőházban. A PiS-frakciónak ugyanis 48 szenátora van, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció 42 mandátummal bír, de a szavazásokon általában  támogatja őt a független, illetve a kisebb pártokhoz tartozó szenátorok többsége is.