Engedélyezhetik a gáz-riasztó és a gumilövedékes fegyverek viselését az ukrán ügyvédeknek, mert az elmúlt években nőtt az ellenük való támadások száma.

Egy új ukrán törvényjavaslat biztosítaná az ügyvéd számára a belföldön gyártott úgynevezett traumatikus eszközök beszerzésének, hordozásának, rögzítésének, tárolásának és használatának jogát.

Andriy Kostin a unkán törvényhozás jogpolitikai bizottságának elnöke kiemelte: „A törvényjavaslat célja, hogy fokozza az ügyvédek védelmét szakmai tevékenységük gyakorlása során az életük és az egészségük elleni jogellenes támadások esetére.” 

2013 és 2020 között hivatásának gyakorlásával összefüggésben tíz ügyvédet gyilkoltak meg Ukrajnában, kilenc ellen kíséreltek meg gyilkosságot, 57-et ért fizikai erőszak és a 59-et fenyegettek meg életveszélyesen.

Az ukrán ügyvédi kamara támogatja a 4612. számú törvénytervezetet, de hangsúlyozza, hogy az új szabályozás elfogadása előtt felül kell vizsgálni egyéb kapcsolódó szabályokat – így például a fegyverviselési jog megszüntetésére vonatkozó eljárást vagy a külföldről való fegyverbeszerzés lehetőségét.