Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.

A kormány korábban azt írta elő, hogy a második oltás felvétele után legalább négy hónappal, de legfeljebb fél éven belül kérni kell a harmadik oltást, máskülönben az oltási igazolvány érvényét veszíti.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.

Jelezte: szerdán közel húszezer fertőzöttet regisztráltak. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

“Az omikronnál az oltás kevésbé véd a fertőzéstől, de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védettséget nyújtja”

– hangsúlyozta, hozzátéve: valamennyi oltóanyagból kellő mennyiség van, összesen több mint 8,1 millió. A miniszter mindenkit az oltások felvételére kért.

A miniszter elmondta: tavaly a rendszerváltás óta rekord magas, közel hétszázalékos gazdasági növekedés volt Magyarországon, a kormány pedig szeretné, hogy a növekedés eredményeiből minél többen részesüljenek.

“Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj” – mondta Gulyás Gergely. Kitért arra is: februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket. “Ez önmagában is 21 százalékos fizetésemelést jelent” – jegyezte meg.

Emellett az orvosok, ápolók, szociális dolgozók, pedagógusok, közszolgálatban dolgozók a korábban közölteknek megfelelően emelt bért fognak kézhez kapni.

“A bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér és a bruttó 260 ezer forintra emelt garantált bérminimum, valamint a megemelt közfoglalkoztatotti bér kifizetésére szintén februárban kerül először sor”

– folytatta. Szintén kifizetik a rendőröknek, katonáknak – összesen 63-64 ezer embernek – a hathavi fegyverpénzt.