Ukrajna függetlenné válása óta először hoznak létre központosított és egységes információs adatbázist a lakosság tulajdonában lévő lőfegyverekről. A döntést a fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok tiltott kereskedelméről szóló első nemzeti konferencia mérlegelése után hozta meg a belügyminisztérium.

Egységes nyilvántartási rendszer révén

követhetővé válik minden olyan esemény, ami a lakossági arzenált érinti: vásárlás, eladás, engedélyeztetések, illetéktelenek általi eltulajdonítása, stb.

Az új szisztémától a fegyverek körüli korrupció kiiktatását is remélik.

Az új rendszer kialakítását egy nemzeti koordinációs tanács megalakításával kezdik, amelybe bevonják a rendőrséget és valamennyi rendvédelmi szervet, az önkormányzatokat és a civil szervezeteket.

Az Egységes Fegyvernyilvántartás (UDF) egy információs és távközlési informatikai rendszer, amelynek célja a fegyverforgalom elszámolásának automatizálása, valamint a fegyverek, alkatrészek, lőszerek, és robbanóanyagok nyilvántartása.

Ukrajnában jelenleg nincs a fegyverhasználatot konkrétan szabályozó törvény. A fegyverek kereskedelmével és használatával kapcsolatban csak a belügyi tárca rendeletei tartalmaznak rendelkezéseket, amelyek 1998 óta változatlanok. Az  utóbbi időben azonban két törvénytervezet is készült a témában, amelyeket most a parlament hivatott megvitatni és tökéletesíteni. Kérdés persze, hogy a háborús események mennyiben és mennyi időre akasztják meg az országban a jogalkotási folyamatokat…