Az amerikai állampolgárok a jövőben nem kötelesek feltüntetni az útlevelükben, hogy férfiak vagy nők, ehelyett a megfelelő oszlopba „X” jel is kerülhet – ismertette az amerikai jog újítását Anthony Blinken külügyminiszter. Az új rendelkezés célja, hogy olyan személyek is igényelhessenek úti okmányt, akik nem a férfi vagy nő kategóriába sorolják magukat, a két nem egyikét sem kívánják feltüntetni magukra vonatkozóan. A változás április 11-dikével lép hatályba.

A Fehér Ház már 2021 közepén lehetővé tette azoknak az amerikaiaknak, akik külföldön útlevelet vagy konzuli születési anyakönyvi kivonatot kapnak, hogy eldöntsék, milyen ‘nem’-et kívánnak feltüntetni az okmányon. Nincs szükség orvosi igazolásra, amennyiben a kérelmező által megjelölt ‘nem’ egyezik meg a más, hivatalos személyazonosító okmányokon szereplő biológiai ‘nem’-el.

Az amerikai szövetségi kormány genderbefogadó politikája számos különféle kezdeményezéssel igyekszik felszámolni a transznemű emberek előtt álló akadályokat.

Ezek között szerepel az utazás megkönnyítése, a transznemű gyerekeknek és családjuknak nyújtandó támogatások, a szövetségi szolgáltatásokhoz és juttatásokhoz történő hozzáférés megkönnyítése és a ‘nem hagyományos’ kategóriák számának és láthatóságának növelése a szövetségi adatbázisokban.