Csaknem 3 milliárd eurót, azaz 1100 milliárd forintnyi összeget vittek ki az ukrán-orosz háború első hetében a „menekültek” Ukrajnából. Ez az összeg (mely Magyarország 2022-es költségvetésnek 5 százalékával egyenértékű) készpénz formájában, bőröndökben hagyta el Ukrajnát hazánk és Lengyelország irányába – derül ki az ukrán pravda.com.ua internetes újságból. 

Az ukrán sajtó a napokban számolt be két extrém esetről, melyekben összesen 20 milliárd forintnyi készpénzt hoztak át Magyarországra a tiszabecsi határátkelőnél.

A két nyilvánosságra került eset:

2022. február 26-án, az orosz megszállás harmadik napján nagy mennyiségű készpénzzel érkezett a határra

a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának tulajdonosa, az egyik leggazdagabb ukrán, aki fivérével együtt 17,6 millió dollárt, vagyis közel 6 milliárd forintnak megfelelő összeget tartalmazó bőröndökkel hagyta el hazáját.

A testvérpár a tiszabecsi átkelőre két luxusautóval gurult be, melyek közül az egyik egy kétszáz millió forint értékű Mercedes Maybach S650 páncélozott személygépkocsi volt – golyóálló gumikkal, golyó- és repeszálló ablakokkal, a hátsó ülés mögött acél válaszfallal, melynek következtében a csomagtartó felől sem támadható a jármű beltere. A páncélautó annyira biztonságos, hogy amennyiben 15 kg TNT robbanna fel közvetlenül mellette, a bent ülőket akkor sem érné sérülés.

2022. március 14-én Igor Alekszandrovics Kotvitszkij volt parlamenti képviselő felesége jelentkezett belépésre Tiszabecsnél.

A nőnél három bőröndben 10 milliárd forintnyi dollár és euró volt – a pénzről hivatalos fényképek is készültek a magyar határon.

A fotókat ugyan a magyar vámszerv nem adta ki, egy ukrán üzletemberhez mégis eljutottak, aki közösségi oldalán nyilvánosságra is hozta azokat. Seyar Kurshutov posztjában azt ígérte, hogy részletes listát is fog közölni azokról, akik a magyar vámszerveknél kiemelkedően magas összegek Ukrajnából való kivitelét jelentették be.

Az uniós szabályok szerint az EU területére való belépésnél be kell jelenteni a 10 ezer euró meghaladó összegű készpénzt, melyet regisztrációt követően továbbvihet a bejelentő.

A fent leírt esetekben a magyar hatóságoknak – szabályszerűen – be is jelentették az átvinni szándékozott valutát, az ukrán vámosoknak azonban nem.

Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda mindkét ügyben büntetőeljárást indított a bejelentés elmulasztása miatt.