A szülők sérelmére elkövetett emberölés szociológiai hátteréről jelenik meg tanulmány Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatárs tollából. A kriminológus kutatóval a témáról Merhej Raulla beszélget a Legfőbb Ügyészség első podcastjában.

“A szülőbántalmazást leggyakrabban a tizenéves fiatalok, főleg fiúk követik el, a szülők életének kioltása pedig többségében felnőtt korú elkövetők bűne” – írja legfrissebb tanulmányában Solt Ágnes a szülők sérelmére elkövetett emberölés szociológiai hátteréről.

A szülőbántalmazás akkor vált jelenséggé társadalmunkban, amikor a válások, majd az ezek következményeként kialakult egyszülős családmodell megjelent. A szülőbántalmazás vezethet a szülő életének kioltásához, de ez szélsőséges, tragikus esetekben fordul elő.

Az anyját bántalmazó tizenéves vagy fiatal felnőtt korábbi élete jellemzően eltér attól a tizenévesétől vagy fiatal felnőttétől, aki megöli szülőjét. Az alapvető különbség, hogy a fiatal elkövető az emberölések esetében jellemzően a szülő által bántalmazott, vagy mély sérelmekkel felnövő gyermek volt korábban, míg az anyját bántalmazó fiatal fiúgyermek korábban nem szenvedett el bántalmazást a szülője részéről.

A tanulmány rövid szöveges összefoglalója ITT elolvasható.