2022. október 13-án a Munkácsi Városi Tanács elsöprő ukrán többségű Végrehajtó Bizottsága váratlanul, a helyi magyar közösséggel való egyeztetés nélkül arról döntött, hogy eltávolítják a Kárpátalja ékét jelentő munkácsi várban található turulszobrot és ukrán címert tesznek a helyére. Az eredetileg 1896-ban felállított, majd a korábbi megszállók általi ledöntése után 2008-ban visszaállított ősi magyar jelképet aznap néhány óra alatt vandál módon le is bontották. Az ukrán címer még nem került a megcsonkított szobor helyére. Szijjártó Péter külügyminiszter berendelte az ukrán nagykövetet és kifejezte elítélő álláspontját.

A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre – számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál.

A “trizub” – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője Molnár H. BoglárkaTöretlenül magyarok” című műsorában a Kecskeméti Tv-n nyilatkozott az ügyről.

“Minden nemzeti alapú közösség számára a nemzeti identitásnak fontos jelei azok a látható szimbóumok, melyek azt igazolják vissza a közösség tagjainak, hogy ők az adott területen otthon érezhetik magukat, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ne alárendelt, másodrendű polgárként éljék meg az adott területen való létezést” – hangsúlyozza Gaudi-Nagy Tamás az üggyel kapcsolatban.

“A turul a magyarságnak arra a küldetésére is utal, hogy a Kárpát-medencében legyünk előmozdítói egy olyan együttélésnek, melyben többféle nemzet egy akarattal tiszteletben tartja és elősegíti a különböző népek megmaradását és egyenjogúsághoz való jogait”

– hangsúlyozza az NJSZ ügyvezetője.

Szerinte a munkácsi turul eltávolítása egy “ártalmas, gonosz és jogsértő támadás a magyarság ellen, megszálló szemléletet tükröz, és sajnálatos módon illeszkedik a kárpátaljai magyarokat érintő egyre fokozódó elnyomó intézkedések sorába”.

Az interjúban a nemzeti jogvédő szólt a kárpátaljai magyarokat ért egyre súlyosabb jogfosztásokról és arról is, hogy mindezek miatt ideje lenne megfelelő válaszlépéseket tenni megfelelő eszközökkel és megfelelő fórumokon.

A teljes interjú:

Tiltakoznak a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt

Nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség.

A KMKSZ megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának “állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet” – áll a szervezet nyilatkozatában. A döntést azért is furcsának tartja a szövetség, mert

a Munkács egyik jelképének számító turulszobor a város vezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, “a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében”

– emlékeztet a KMKSZ nyilatkozata.

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatában rámutat, hogy

a független Ukrajna évtizedei alatt először fordul elő, hogy “egy kárpátaljai önkormányzat nem arról dönt, hogy a magyarság kultúrájával, történelmével kapcsolatos emlékmű felállítását, netán helyreállítását engedélyezi”, hanem éppen ellenkezőleg, elrendeli annak lerombolását.

A szövetség “határozott tiltakozását fejezi ki a döntéssel kapcsolatban”, és a határozat visszavonására szólította fel a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait.