November 18-án megtartotta alakuló ülését és “a feszes törvényi határidőket teljesítve” megkezdte működését az Integritás Hatóság, az eddig beérkezett bejelentések feldolgozása folyamatban van – közölte a hatóság szerdán.

A törvényből levezethető alapfeladatok ellátása mellett az igazgatóság következő prioritása a szervezetfejlesztés, újonnan megalakult hatóságként “szükséges a munkáját feddhetetlenül, a legmagasabb szakmai szinten ellátni tudó munkatársak minél hamarabbi felvétele”.

A nyitott munkakörökhöz kapcsolódó pályázatok hamarosan elérhetőek lesznek a hatóság oldalán

– írták, megjegyezve, az elhivatottságot érző leendő munkatársak jelentkezését addig a karrier@integritashatosag.hu címen várják.

A hatóság személyes ügyfélszolgálatot nem üzemeltet,

a közérdekű bejelentéseket írásban – postai úton a 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. címen, vagy elektronikus úton a bejelentes@integritashatosag.hu címen – lehet megtenni.

A tájékoztatás szerint az Integritás Hatóság a jogszabályi feladatainak megfelelően december elsejéig létrehozza a korrupcióellenes munkacsoportot, amely legkésőbb december 15-ig megtartja első ülését. A munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjait nyílt pályázat keretében választja ki a hatóság.

A pályázati felhívást november 11-én közzétették a, ITT elérhető. A pályázatok beadási határideje november 24. éjfél.

“A hatóság várja azon nem kormányzati szereplők jelentkezését, akiknek a korrupció elleni küzdelem szívügye és a korrupció visszaszorításáért tenni szeretnének” – közölték.

A korrupcióellenes munkacsoport a hatóságtól független elemző, javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő feladatokat lát el, 21 tagja van: a hatóság elnöke mellett a nem kormányzati szereplőket és az állami szerveket tíz-tíz tag képviseli.

Minden tagot azonos jogok és kötelezettségek illetnek meg a munkacsoport működésével összefüggésben, beleértve az információkhoz való hozzáférést és a beavatkozási jogot. A testület tagjai, valamint az állandó és eseti jelleggel meghívottak a munkacsoportban végzett munkájukért díjazásban és költségtérítésben nem részesülnek.

A munkacsoport határozatlan ideig működik, és nem avatkozhat be a hatóság tevékenységébe; feladata a meglévő korrupcióellenes intézkedések vizsgálata és javaslatok kidolgozása, előterjesztése a korrupció megelőzésének és felderítésének javítását célzó intézkedésekre.

A testületnek az előbbi feladatok alapján éves jelentést kell készítenie, amely elemzi a korrupció és a korrupciós gyakorlatok kockázatait és tendenciáit, hatékony ellenintézkedéseket és bevált gyakorlatokat javasol a korrupciós kockázatok és korrupciós típusok megelőzésére, felderítésére és szankcionálására. Felméri továbbá a hatékony végrehajtást.

A testületi üléseket szükség szerint, de évente legalább két alkalommal tartják. A munkacsoport akkor határozatképes, ha tagjainak több mint fele az ülésen jelen van.

Az Országgyűlés október 4-én döntött arról, hogy autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Bővebben az Integritás Hatóságról ITT olvasható.