Egészségügi intézmény nem korlátozhatja indokolatlanul és aránytalanul az édesanya üjszölött gyermeke felé fennálló kapcsolattartási jogát – mondta ki jogerősen a bíróság annak az édesanyának az ügyében, akit a szülést követően két napra elszakítottak csecsemőjétől. “Az ügy precedensértékű, és megannyi várandós nőnek segít megismerni jogaikat, hogy nekik már ne kelljen átélniük hasonló traumákat” – hangsúlyozza a perbeli képviseletet ellátó Bodrogi Bea ügyvéd.

Öt éve harmadik gyermekével volt várandós, amikor váratlanul, a 34. héten megindult a szülés. Férjével azonnal a kórházba siettek, ahol pár óra vajúdás után és szükségtelen beavatkozások nélkül megszületett gyermeke, aki azonnal felsírt. Pár perccel később azonban a kisfiút elválasztották, inkubátorba helyezték, az édesanyának pedig napi kétszer fél óra látogatást engedélyeztek.

A nő elfogadhatatlannak tartotta, hogy ilyen keveset találkozzon újszülött kisbabájával, ezért többször kérte az osztályvezető főorvost, hogy több időt lehessen csecsemőjével, azonban a házirendre hivatkozva ezt a kórház elutasította. A szülők úgy döntöttek, hogy saját költségen és felelősségre a Cerny Alapítvány segítségével átszállítják fiukat egy baba-mama barát kórházba. A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikáján teljesen más hozzáállást tapasztaltak: koraszülöttsége ellenére az édesanya tetszőleges időt tölthettek együtt újszülöttjével, állandó testközelben tarthatta, szoptathatta.

A korai elválasztás, a kétnapos elszakadás komoly traumát okozott az édesanyának és gyermekének is. A gyermek a mai napig több figyelmet igényel, mint a testvérei, 3 éves koráig akár nyolcszor is felkelt éjszakánként, és testi kontaktus nélkül a mai napig nehezen tud elaludni.

A történet nem egyedülálló, rengeteg nő kerül a magyar egészségügyi intézményekben hasonló helyzetbe.

Az újszülött és az anya elválasztása bevett kórházi gyakorlat, különösen koraszülésnél.

Bár sokan megszenvedik ezt a hozzáállást, csak kevesen tudják vagy akarják az ügyet jogi útra terelni.

“Hisszük, hogy az édesanyák és csecsemőik érdekét az szolgálja leginkább, ha az első órákban és napokban minél több időt tudnak egymással tölteni – ezt a magyar jogszabályok is kimondják. Az emberi méltóságot, a családi élet és a magánszféra védelmét, valamint a gyermek védelméhez és gondoskodáshoz való jogát az Alaptörvény védi, a hatályos egészségügyi törvény pedig rögzíti a kapcsolattartáshoz való jogot is. 2016-ban az EMMA Egyesülettel közösen az ombudsmanhoz fordultunk, aki szintén megállapította, hogy lehetővé kell tenni azt, hogy anya és újszülöttje minél több időt tölthessen együtt”

– mondja az édesanya jogi képviseletét ellátó Bodrogi Bea, a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet ügyvédje.

“Most a bíróság jogerősen is kimondta, hogy az édesanyáknak kapcsolattartási joga van csecsemőjükkel, amit nem lehet indokolatlanul és aránytalanul korlátozni”

– hangsúlyozza az ügyvéd, kiemelve:

“Az ügy precedensértékű, és megannyi várandós nőnek segíthet megismerni jogait, hogy nekik már ne kelljen átélniük hasonló traumákat.”