Romániában szerdától munkabeszüntetéssel tiltakoznak az igazságszolgáltatásban dolgozók a szolgálati nyugdíjukat érintő tervezett módosítások, azaz a nem járulékalapú “speciális” nyugdíjak tervezett eltörlése ellen.

Az ország több törvényszéke, bírósága határozott erről kedden, a többi között a bukaresti táblabíróság, a törvényszék, a törvényszéki ügyészség és a bírósági ügyészségek is úgy döntöttek:

szerdától határozatlan időre felfüggesztik tevékenységüket.

A perek nagy részét elhalasztják, és csak bizonyos ügyek tárgyalását tűzik napirendre. Ilyenek a bűnvádi eljárások során elrendelt kényszerintézkedések, a házkutatások, a kiskorúakkal kapcsolatos ügyek, a gyermekelhelyezések vagy a távoltartási végzések.

Az igazságszolgáltatásban dolgozók azt állítják, hog

a nem járulékalapú nyugdíjak rendszerének tervezett módosításai sértik a bírók és ügyészek függetlenségét, a román alkotmány által szavatolt jogállásukat.

Döntésüket a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) is támogatja. A testület kedden közleményben közölte: tudatában van a nyugdíjreform szükségességének, de a közgyűlések álláspontjával is egyetért, miszerint a tervezett módosítások sértik a bírók és ügyészek függetlenségét, jogállását, és kihatnak az igazságszolgáltatási tevékenységre.

A közlemény szerint a CSM elnöke, a legfelsőbb bíróság elnöke és a legfőbb ügyész egyeztetett a kormány és a parlament képviselőivel erről, és “rendkívüli súlyosságúnak” értékelték a helyzetet. Emlékeztettek, hogy

a romániai igazságszolgáltatási rendszerben eleve akut munkaerőhiány van.

A CSM azt állítja, hogy nem ellenzi a szolgálati nyugdíjak rendszerének reformját, és kész együttműködni a megoldáskeresésben, ha az tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás függetlenségét, az alkotmánybíróság joggyakorlatát. A testület elnöke a következő napokban további megbeszéléseket folytat a kormány és a parlament illetékeseivel – írták.

Romániában a parlament több ízben próbálkozott a társadalom nagy része által “luxusnyugdíjként” emlegetett, külön törvények által szabályozott, nem a társadalombiztosítási alapból, hanem az állami költségvetésből fizetett speciális nyugdíjak korlátozásával, de ezen kísérletek többsége elbukott az alkotmányossági kontrollon.

Románia tavaly 12 milliárd lejt (934 milliárd forint) fordított a speciális nyugdíjakra, amelyek az átlagnyugdíj többszörösére rúgnak.

Ebben a juttatásban nyugalmazott bírák, ügyészek, diplomaták, parlamenti tisztviselők, pilóták, pénzügyőrök, bírósági jegyzők, katonák, belügyi alkalmazottak részesülnek.