Az emberkereskedelem megelőzését támogató “Szakíts, ha bírsz!” időszaki plakátkiállítás nyílt a budapesti Rendőrmúzeumban február 1-én, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szervezésében.

A kiállítás megnyitóján Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felidézte, hogy 2010 után fogadta el az Országgyűlés Európa egyik legszigorúbb Btk.-ját, “amelynek alkalmazásával több bűnelkövetőt ítélnek el és ők – a korábbi időszakhoz képest – jóval szigorúbb büntetésekkel számolhatnak”.

Az államtitkár hangsúlyozta, “a potenciális áldozatok figyelmét fel kell hívni azokra a módszerekre, amelyekkel a világ dolgaiban kevésbé tájékozott, nehéz sorsú, nehéz helyzetben lévő emberek a bűnözők áldozataivá válhatnak”.

A “Szakíts, ha bírsz!” időszaki plakátkiállítás. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Rétvári Bence fontos feladatnak nevezte az ezen bűnözési formák elleni fellépést, hangsúlyozva, hogy a legveszélyesebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben a gyermekek vannak. “A bűnözők sok esetben gyermekotthonokban, tanyákon keresik potenciális áldozataikat, akiket ki tudnak használni” – emelte ki.

“A bűnmegelőzési programokkal ma már mintegy százezer gyermeket tudunk elérni a tanintézményekben” – hangsúlyozta Rétvári Bence, aki kiemelten beszélt a megszigorított Btk.-nak is köszönhető úgynevezett pedofilnyilvántartás fontosságáról és az ilyen bűncselekmények meghosszabbodott elévülési idejéről.

“Az áldozattá válás megelőzését a plakátok, így az ilyen kiállítások is segíthetik” – mutatott rá az államtitkár.

A “Szakíts, ha bírsz!” időszaki plakátkiállítás. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hatala József, a kiállítást szervező Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elmondta, hosszú évek óta szoros együttműködésben vannak a Rendőrmúzeummal. Az időszaki tárlatot az októberi megnyitó óta csaknem kétezer látogató kereste fel – ismertette.

A múzeumban tartott esemény részvevői a kerecsendi Világítani Fogok Egyesület, valamint a Zeneakadémia és a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti kara hallgatóinak figyelemfelhívó előadását is megtekinthették.