Elrendelte egy moszkvai bíróság a krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgár előzetes letartóztatását hétfőre virradóra. A péntek este négy fegyveres által végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, közülük három gyermekkorrú. A nyilvántartott sebesültek száma 182.

Dalerjon Mirzojev (30 éves), Saidakrami Racsabalizod (30 éves), Shamsidin Fariduni (25 éves) és Muhammadszobir Faizov (19 éves) előzetes letartóztatását május 22-ig rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság, de ez meghosszabbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk. A vád – az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 205. cikke alapján – halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.

Amit a vádlottról tudni lehet – az rtvi.com beszámolója alapján

A bíróság elsőként tartóztatta le Dalerjon Mirzoev 32 éves tádzsikisztáni állampolgárt. Mirzoev nős és négy kiskorú gyermeke van. Mirzoevnek három hónapos regisztrációja volt Novoszibirszkben, de lejárt, hivatalosan nem dolgozott Oroszországban. A bírósági tárgyaláson elismerte bűnösségét.

A terrortámadási ügy másodrendű vádlottja a 30 éves Saidakrami Rachabalizod, aki szintén Tádzsikisztán állampolgára, házas, van gyermeke. A vádlott elmondása szerint Oroszországban regisztrált, de nem emlékszik, hol. Bűnösségét elismerte.

Shamsidin Fariduni 25 éves, nős, nyolc hónapos gyermeke van. Krasznogorszkban egy gyárban dolgozott munkásként.

Az utolsóként letartóztatott Muhammadsobir Fayzov 19 éves tádzsikisztáni állampolgár, aki – a nyomozók elmondása szerint – videóra vette a támadást. Egyedülálló, gyermeke nincs. Ivanovóban dolgozott fodrászként. Fayzovot tolószéken, kórházi köntösben vitték a tárgyalóterembe.

Mi történt március 22-dikén Crocus City Hallban?

Este fegyveresek rontottak be a szórakoztatóközpont legnagyobb koncerttermébe, néhány perccel a Picnic rockegyüttes fellépésének kezdete előtt. Tüzet nyitottak az otttartózkodókra, majd felgyújtották a nézőteret és elmenekültek.

Néhány órával a terrortámadás után a nyomozóhatóság vezetője, Alekszandr Basztrykin közölte: a nyomozás során összesen 11 embert vettek őrizetbe a Brjanszki régióban.

Moszkvában vasárnap megkezdődött a terrortámadás halálos áldozatainak azonosítási eljárása. Addig csak 62 halott kilétét sikerült megállapítani. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton azt mondta: „ablakot készítettek elő az ukrán oldalon a támadók számára, hogy átléphessék az államhatárt”. Az elnök közölte, hogy mind a négy támadót elfogták, amikor Ukrajna felé próbálták meg elhagyni Oroszországot. A terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek még további hét embert, akiket eddig még nem neveztek meg.