A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság által hivatali visszaélés bűntette miatt 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész büntetését annyiban változtatta meg, hogy a próbaidőt 1 évre enyhítette.

A vád szerint Ihász Sándor 2017 októberében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség akkori vezetőjeként olyan dokumentumokat vett át barátjától, Gyárfás Tamás médiavállalkozótól, amelyek új bizonyítékokat tartalmaztak Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban. Ihász Sándor azonban nem jelentette ezt a nyomozóhatóságoknak, illetve a Legfőbb Ügyészségnek, hanem az irodájában elzárta a dokumentumokat.

Az ítélet szerint a terhelt az egyik büntetőeljárással összefüggő, neki átadott bizonyítékot nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére, azt hivatali irodájában, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget sem, ezáltal lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését, továbbá hivatalos személyként felvilágosítást adott egy folyamatban lévő büntetőügyben egy olyan személy részére, aki ezen tájékoztatásra nem volt jogosult. Ezzel megszegte a rá, mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokon 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a terheltet, amely döntéssel szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést.

A másodfokú eljárás során a törvényszék arra a következésre jutott, hogy a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő ítéletet hozott, a bizonyítási eljárás során a széles körben beszerzett bizonyítékok törvényes értékelésével hiánytalan és hibátlan tényállást állapított meg, indokolási kötelezettségét teljeskörűen teljesítette. A megállapított tényállásból helyesen vont következtetést a vádlott bűnösségére, a bűncselekményt pedig helyesen minősítette.

A bíróság a vádlott terhére nem róható időmúlásra tekintettel a kiszabott szabadságvesztés próbaidejének tartamát 2 évről 1 évre mérsékelte.

Az ítélet jogerős.

A Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügyben februárban hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet, amelyben felbujtóként Gyárfás Tamást hét év, Portik Tamást életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

Az ügy előzményeiről ITT olvashatnak részletesen.